Gå til sidens hovedinnhold

Johaugs kjæreste: – Dommen er et overgrep

Artikkelen er over 3 år gammel

Therese Johaugs kjæreste, Nils Jakob Hoff, er sint og fortvilet etter CAS-dommen.

18 måneders utestengelse gjør at Johaug mister resten av sesongen. Dermed blir det heller ikke noe deltakelse i OL i Sør-Korea.

Hoff befant seg i Bergen da han ble intervjuet av NRK.

– 18 måneder er veldig langt unna en riktig dom. Det er helt unna alle proporsjoner. Og selv om man tar utgangspunkt i vanlig praksis, er det langt over vanlig straff.

Han mener at kjæresten burde ha vært frifunnet helt.

– Hun har gjort det hun har fått beskjed om. Hvis du er usikker, skal du forholde deg til legen. Therese har gjort det eneste riktige, hun har spurt eksperten, og han har tatt feil. Det skal ikke hun straffes for. Derfor har hun gjort alt rett, og jeg mener av hele min sjel at straffen skulle vært null måneder, sier Hoff.

Landslagsroeren mener at dommen er et rent overgrep.

– Jeg har alltid trodd at antidopingarbeid er for å skape rettferdig konkurranse. Men jeg skjønner nå at dette er et systemet som skal skape legitimitet for en multinasjonal industri som sliter med mye dritt. Nå har jeg mistet all tillit til idrettens juridiske bit av det arbeidet.

Bjørgen: – Urimelig og urettferdig dom

Veteranen Marit Bjørgen var på gråten da hun møtte pressen etter at Therese Johaug-saken fikk en dramatisk vending.

– Jeg synes dommen er urimelig og urettferdig. Therese ringte meg og fortalte det selv. Det var tøft, og vi gråt sammen, sier Bjørgen.

– Hun blir trodd på alle punkter, og så får hun 18 måneder fordi hun ikke sjekket selv. Hun undersøkte med en erfaren lege som har vært med i gamet lenge. Jeg hadde gjort det samme i hennes situasjon, sier hun til NTB.

Landslaget samles onsdag for avreise til et høydeopphold. Det skjer i italienske Seiser Alm der Johaug nå oppholder seg.

– Jeg håper jeg kan møte Therese der, sier Bjørgen.

Hun ble gitt 18 måneders utelukkelse av Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Dermed ryker OL i Sør-Korea.

Bjørgen legger sannsynligvis opp etter kommende sesong, og dermed kan hun ha gått sitt siste renn sammen med Johaug.

– Det vet jeg ikke. Jeg skal ikke vurdere min situasjon midt oppi dette, sier Bjørgen til NTB.

Bjørgen har støttet Johaug i hele prosessen. En time etter pressekonferansen i Seiser Alm var Bjørgen foran kameraer og mikrofoner på Ullevaal stadion.

Stjerneadvokat Morgan sjokkert over dommen

Årets sportsadvokat 2017, Mike Morgan, førte Johaug-saken for Idrettens Voldgiftsrett. Advokaten deler Jørn Ernsts og resten av Team Johaugs syn på dommen.

Det bekrefter Therese Johaugs manager Jørn Ernst etter presseseansen i Seiser Alm, hvor det kom fram at den norske skistjernen går glipp av både OL og kommende sesong. CAS strakk dommen fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund fra 13 måneder til 18 måneder.

– Vi snakket med Mike Morgan i går da vi fikk dommen. Han har samme reaksjon som oss og var helt i sjokk. Han synes det var helt uforståelig og han har hatt en del saker i CAS, sa manager Jørn Ernst til NTB.

– At det spriker fra 13 til 18 er det som er uforståelig. Jeg synes det er rart å høre hva de begrunner det med, la han til.

Avbrøt intervju

– Det de mener er at hun er å bebreide. Og at hun er ansvarlig for å sjekke selv. Det er greit, men konsekvensene av det er veldig store når hun får 18 måneder og mister OL.

Manageren ble igjen og svarte på spørsmål fra alle oppmøtte medier etter at Johaug forlot lokalet etter en fellesseanse. Han var selv sterkt preget og måtte avbryte et intervju med NRK, dagen etter at de fikk vite resultatet.

– Da dommen kom var det et sjokk. Vi hadde tanker om alternativer, men vi hadde ikke forventet at det skulle komme 18. OL var vårt store mål, og dette var helt uventet. Nå står vi her og aksepterer det og jobber videre herfra.

Statuere et eksempel

Både Johaug og Ernst fikk spørsmål om de tror CAS statuerer et eksempel ved å dømme den norske 29-åringen ekstra strengt.

– Akkurat nå tenker jeg bare på at jeg mister OL, var Johaugs svar.

– Man gjør seg noen tanker om det, men det bør ikke være sånn. Det betyr imidlertid ikke noe om det er politikk eller det. Akkurat nå spiller ikke det så stor rolle, sa Ernst.