Ønsker fluorforbud i Birkebeinerrennet

Forsker Erik Joner ønsker et forbud mot skismøring som inneholder fluor i Birkebeinerrennet. Her er årets tre beste i rennet (f.v.) Eldar Rønning, Anders Aukland og Espen Harald Bjerke.

Forsker Erik Joner ønsker et forbud mot skismøring som inneholder fluor i Birkebeinerrennet. Her er årets tre beste i rennet (f.v.) Eldar Rønning, Anders Aukland og Espen Harald Bjerke. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Seniorforsker Erik Joner ved Bioforsk mener fluorsmøring i Birkebeinerrennet bør forbys.

DEL

I en kronikk i dagens Aftenposten tar han for seg temaet. Han hevder fluor som slites av og fester seg til snøen kan føre til negative effekter på både kjønnshormoner og menns sædkvalitet.

Bioforsk har gjennfunnet betydelige mengder av de fluorstoffene som benyttes i snøen på Rena og i Birkebeinerløypa, og disse stoffene ender i bekker og drikkevann lengre ned i bygdene. Erik Joner oppfordrer arrangørene av Birken til å gå foran og sette en ny miljøbevisst trend ved å forby fluorsmøring.

- Dette var nytt for meg, og jeg var ikke klar over at det var så skadelig. Vi samarbeider nært med Swix, vi må nok rådføre oss litt med dem. Det er litt vanskelig å forholde seg til de påstandene om at det er så miljøskadelig, sier Rune Bergsodden, daglig leder i Birkebeinerrennet, til Aftenposten.

- Basert på forskning og rapporter vi har tilgang til er vel ikke dette et så stort problem. Men vi er interessert i å ha en natur å gå på ski i, så vi skal ta vare på den, sier Bjørn Håkensrud, salgssjef hos Swix.

Artikkeltags