Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot doping i Ungdoms-OL

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandag sjokkerte Dick Pound (73) en hel verden med rapporten om doping i russisk friidrett. Nå advarer han mot juks blant 15-åringer under ungdoms-OL på Lillehammer.

Det er VG som har intervjuet dopingjegeren og IOC-medlemmet Dick Pound. Han tror enkelte kommer til å være dopet under Ungdoms-OL:

- Definitivt. Det er bare å se på Øst-Tyskland. De spilte russisk rulett med helsa til tenåringssvømmere i 13-14-årsalderen. De brydde seg ikke, så lenge medikamentene gjorde jentene bedre, sier han til VG.

Mandag la kanadieren frem om tilstanden i russisk idrett. Selv myndighetene, dopingjegerne og politiet skal ha vært med på å skjule positive dopingprøver.

Les også: Frykter terror under Ungdoms-OL

Doper seg ikke på egenhånd

Dick Pound mener en 15-åring ikke doper seg på egenhånd.

– Med mindre du er veldig, veldig dum, så vet utøveren at vedkommende selv har ansvar for hva som er i kroppen. Ikke ta et kosttilskudd dersom du ikke kjenner innholdet. Utøverne sier ofte «Jeg visste ikke hva stoffet inneholdt», men dette er organisert, systematisert og velfinansiert juks med viten og vilje, sier han til VG.

Les også: Kroppspresset gjorde Morten rusavhengig

Antidoping Norge på plass

Antidoping Norge kommer til å være tilstede med ti personer, samt 14 frivillige, under Ungdoms-OL. Det skal tas rundt 200 dopingprøver i løpet av de ti dagene arrangementet varer.

– Kvaliteten på antidopingprogrammet vil være på høyde med hva som er tilfelle i et ordinært OL. Kvantiteten (antall tester) vil nok være lavere, men hovedfokuset til IOC, som er oppdragsgiver, er opplæring. Dette er utøvere som ofte ikke er testet før. De skal få en opplæring og innføring i dopingkontroller. Samtidig vil prøvene som tas analyseres på lik linje med vanlige dopingprøver, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes til VG.

Ungdoms-OL: - Vi vill skape gode holdninger

Magne Vikøren, kommunikasjons- og markedssjef i Ungdoms-OL, sier til GD at de i arrangementskomiteen på Lillehammer bare legger tilrette for Antidoping Norge slik at de får gjort jobben sin som er i samråd med IOC.

- Dette er et fagområde som vi bare legger til rette for. Men det vi gjør er å sørge for at alle utøverne som kommer til Lillehammer vil møte på WADA i form av å bli informert. Det håper vi kan skape noen gode holdnigner som gjør at de unge tar de rette valgene, også i framtiden. Doping er ekstremt ødeleggende for idretten, så det vil vi for enhver pris unngå, sier Vikøren.

Les også: Følte seg dopingmistenkt