Starten på vindkraften var tuftet på lokale initiativ

VINDKRAFT: Samtidig som den offentlige støtten til vindkraftforeningen ble trukket tilbake, så ble de lokale initiativtakere rundt omkring sakte skjøvet i bakgrunnen og vindkraften ble lagt åpen for inntrengerne. Derved ble vindparker trykket nedover hodene på folk, skriver innsenderen.

VINDKRAFT: Samtidig som den offentlige støtten til vindkraftforeningen ble trukket tilbake, så ble de lokale initiativtakere rundt omkring sakte skjøvet i bakgrunnen og vindkraften ble lagt åpen for inntrengerne. Derved ble vindparker trykket nedover hodene på folk, skriver innsenderen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som leder for vindkraften de første årene arbeidet vi i styret med å rekruttere stedlige krefter. Vi satset på aktører med lokal forankring. Distriktets miljøfolk, grunneiere, politikere, bønder og det lokale næringsliv var nødvendig for at det lokale ‘eierskap’ skulle kunne etableres og bibeholdes.

Dette for å inspirere distriktets befolkning for fremtidige og miljøvennlige inntekter. For å unngå mulige konflikter, så gjaldt det å holde de fremmede kapitalkreftene unna. Av erfaring var det klart at storkapitalen ville komme farende dersom vindkraft viste seg økonomisk interessant. På våre samlinger var det derfor mest distriktas representanter som møtte opp med entusiasme og initiativ. Dette var særdeles positivt som en buffer mot de fryktede konsernene.

Hvis de kom inn uten lokal tilhørighet i distriktet, så fryktet vi kommende konflikter og kraftige protester. Det viste seg at det vi fryktet mest bygget seg etter hvert opp.

Etter å ha ledet oppstarten av en gryende bransje i noen år, så tvang kapitalen seg inn på arenaen og påvirket veien videre for vindkraften. Samtidig som den offentlige støtten til vindkraftforeningen ble trukket tilbake, så ble de lokale initiativtakere rundt omkring sakte skjøvet i bakgrunnen og vindkraften ble lagt åpen for inntrengerne. Derved ble vindparker trykket nedover hodene på folk. Uten tilstrekkelige ressurser var det vanskelig å stå imot.

Dog før den opprinnelige ledelsen ble presset ut, ble vi som den norske foreningen Norwegian Wind Energy Association (Norwea) en av sju stiftere fra fem kontinenter, som etablerte den internasjonale vinkraftorganisasjon World Wind Energy Association (WWEA).

I dag teller WWEA over 100 lands vindkraftforeninger samt utallige støttegrupper. På stiftelsesmøte var vårt viktigste bidrag et krav om lokal forankring i statuttene. Her til lands går det mot styring fra skatteparadiser med dertil forventede protester.

Da gjenstår det bare å håpe at samfunnet ellers støtter opp om de stedlige aksjonene.

Endre Dingsør, Skåbu

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken