Gå til sidens hovedinnhold

Startet med seks kyr – nå bygger familien nytt fjøs til 8,2 millioner kroner

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var seks kyr på båsen da Martin Rønningen fra Vinstra bosatte seg på onkelens gard på Lesjaverk. Nå bygger familien nytt fjøs til 8,2 millioner kroner.

LESJAVERK: – Skal du være med i framtida må du satse, sier Martin Rønningen (45).

Her skal Håvard (14) overta

Nettopp det har han gjort etter at han flyttet inn på garden sommeren i 1995. Med nok av pågangsmot og stor arbeidslyst overtok han ei mjølkekvote på 30 tonn. I dag er den på 340 tonn, og det er Håvards (14) store interesse for gardsarbeid som er avgjørende for at familien satser på ny driftsbygning.

– Jeg skal overta. Det har jeg vært fast bestemt på i mange år, forteller unggutten som hver dag og kveld han har muligheter til det er med på arbeidet i fjøstomta.

Det er ikke lett å si hvor mange kubikkmeter masse som skal flyttes på. Maskinkjørerne i entreprenørbedriften Aaheim på Lesjaskog gjør jobben. Om noen dager kommer Fjøssystemer med sine mannskap for å starte på byggingen av den nesten 1.000 kvadratmeter store driftsbygningen.

Les også: Fjøsveggene oppe på dagen på garden til Ola Martin (14)

Fikk plass til 90 dyr

– Vi får 1,6 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. Dette sammen med viljen i hele familien for å føre slektsgarden videre, er avgjørende for at vi nå kan bygge for framtida, sier Martin Rønningen.

Det var han sjøl og familien som reiste det nye tilbygget til fjøset i 1999. Dette ga ham plass til mellom 80 og 90 dyr.

– Nå får vi et mjølkefjøs på 42 ganger 22 meter. Målet er at vi skal ta det i bruk i løpet av oktober. Her ser du hvor mjølkeroboten skal plasseres, sier Håvard Rønningen og viser fram byggetegningene av nyfjøset på mobilen.

Ungdommene satser stort

14-åringen på Lesjaverk er ikke den eneste av ungdommene i dalen som investerer framtida i jordbruket.

– Det er mange unge som satser sterkt. Flinke folk med høy kompetanse, sier Øivind Skurdal som er daglig leder i Fjøssystemer på Fåvang. Bare i Gudbrandsdalen er det nærmere 20 nye driftsbygninger som skal reises i sommer og høst.

– Det skjer mye. 2019 blir ett av de beste årene for våre selskap, fastslår Skurdal.

Totalt har alle avdelingene til Fjøssystemer nærmere 220 ansatte.

– Vi er i en heldig situasjon. Det er mange dyktige fagfolk som ønsker arbeid hos oss. Den store interessen gjør at vi ikke har noe problem med å ta hånd om den store byggevirksomheten, sier Skurdal.

Les også: Hans (59) lå på sjukehuset da alle dyrene brant inne. Nå overtar Tommy (23) nytt fjøs og to garder i nyttårsgave

Nye hus og nydyrking

Mens det er nedgang i antall driftsbygninger for sau, har gardbrukere med mjølk- og kjøttproduksjon store byggeplaner.

– Vi har ikke nøyaktig tall på hvor mange nybygg og tilbygg som vil bli fullført i år. Det dreier seg om mellom 15 og 20 bare i Gudbrandsdalen, opplyser Øivind Skurdal i Fjøssystemer.

På gardstunet til Håvard, Martin og Johan Inge Rønningen (77) på Lesjaverk har det ikke manglet på nysatsing og nybygg. På noen få år er det bygd fjøs og redskapshus, nytt bolighus og garasje.

Rønningen har dyrket 130 dekar. Av dette er ca. 80 dekar på egen grunn.