Vegvesenet varsler massiv kontroll av beltebruk på bussen

Bussen er ikke en frisone. Bruk beltet, er Vegvesenets oppfordring.

Bussen er ikke en frisone. Bruk beltet, er Vegvesenets oppfordring. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Liv kunne vært reddet om alle som har mulighet, brukte belte i buss, melder Statens vegvesen. Derfor har de en landsomfattende beltekontroll av busspassasjerer i morgen, torsdag den 15. mars.

DEL

- Å bruke belte i buss er helt klart en livredder, både for din egen del, men også for dine medpassasjerer. Flere av de som har mistet livet i bussulykker de siste årene, kunne overlevd dersom de hadde brukt belte, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Ni mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men hvor de dessverre ikke var i bruk, forteller hun.

Om du ikke bruker belte i buss, kan du i tillegg risikere å få en bot på 1.500 kroner.

Det blir flere kontrollsteder i Oppland torsdag og fredag.

Stadig flere husker beltet

Under fjorårets kontroller kontrollerte Statens vegvesen 1087 busser med totalt 18.782 passasjerer.

705 passasjerer satt usikret.

Andelen som bruker belte i buss og som er klar over at det er påbudt å bruke belte i buss, øker. Flere har i tillegg forstått at ikke å bruke belte utgjør er sikkerhetsrisiko.

- Dette er en positiv utvikling, men vi har fortsatt en veg å gå. Folk er flinke til å bruke belte i bil og vi ønsker at de skal ta med seg den gode vanen når de kjører buss. Mer informasjon, kontroller og muligheten for gebyr bidrar til å øke beltebruken, sier Kongsrud. 

NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet er samarbeidspartnere til kampanjen.

Artikkeltags