Gå til sidens hovedinnhold

Steinarbeideren i parken skal ikke bare være et minnesmerke over noe som var

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Å lage gull av gråstein, er et velkjent og godt ordtak. Stein kan være gull, noe skiferhistorien her i Ottaområdet kan være et godt eksempel på. Uttak av skifer, og også kleber, har vært en næringsvei og arbeidsplass for mange selværer helt fra starten av 1800- tallet og fram til i dag.
Glimmerskifer eller Ottaskifer, er spesiell for Otta området. Fargemessig varierer den fra rustrød til svart, men kan også ha en nyansert grå sølvfarge. Særlig karakteristisk er knipper eller rosetter av lange, svarte amfibolkrystaller og små krystaller av granat. Ottaskiferen har alltid hatt ord på seg for å være av særdeles god kvalitet.


I en periode på 200 år, har steinindustrien i Sel sysselsatt flere tusen. Denne industrien har også hele veien vært med på å utvikle byen og kommunen. De rike forekomstene av skifer har i alle disse årene vært foredlet lokalt, og har vært en ettertraktet vare både innlands, og ikke minst utenlands. Når Minera like før jul varslet om at de utreder muligheten til å flytte foredlingen av Ottaskiferen til Oppdal, berører de ikke bare 25 arbeidsplasser, men også selve historien til byen ved Rondane. Her rører de også ved selve arbeiderbevegelsen, og vi i Sel Arbeiderparti vil ikke sitte stille å se på at dette skjer, men gjøre alt som står i vår makt for at arbeidsplasser bevares, og at historien ikke stopper her.
Statuen av steinarbeideren i parken på Otta, skal i fremtiden ikke være et minnesmerke over noe som var, men en statue som viser vår stolte historie, og videre foredling av våre lokale råvarer.

Egil Skredemellom, Sel Ap