Steinraset i Sør-Fron: Baksidevegen er trygg, sier Statens vegvesen

Daniel Edvardsen fra Statens Vegvesen, Amund Frogner Borge fra NVE, Delia Kejo fra NVE, Kari  Sletten fra NGU, Klara Steinslie fra Sør-Fron kommune og Martine Slåtten fra NVE var tirsdag på befaring for å se på skredområdet på baksida i Sør-Fron.

Daniel Edvardsen fra Statens Vegvesen, Amund Frogner Borge fra NVE, Delia Kejo fra NVE, Kari Sletten fra NGU, Klara Steinslie fra Sør-Fron kommune og Martine Slåtten fra NVE var tirsdag på befaring for å se på skredområdet på baksida i Sør-Fron. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

NVE har foreløpig ikke avklart om det er trygt å bo i rasområdet på baksida i Sør-Fron.

DEL

SØR-FRON: Det var mandag at det gikk flere ras ovenfor gardene Sveipe og Muriteigen på baksida i Sør-Fron. Store steinblokker raste nedover fjellsida og opplevdes som en eksplosjon for dem som bor her.

Tirsdag kom geologer fra både Statens vegvesen, Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) og Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å vurdere rasfaren i området.

– Det er trygt å ferdes på baksidevegen, konkluderer geolog i Statens vegvesen, Daniel Edvardsen. Han undersøkte tirsdag området med drone.

– Skredet er på trygg avstand fra vegen og det har stoppet i skogen ovenfor her. Siden det har stoppet der ser vi ingen fare for vegen. Vi er ikke bekymret for at det skal skje noe akutt, sier Edvardsen.

Steinras like overfor gården Sveipe langs baksidevegen.

Steinras like overfor gården Sveipe langs baksidevegen. Foto:

NVE vurderer sikkerheten for dem som bor i området. De har ikke trukket noen konklusjon foreløpig. Geologene på stedet fra NVE skulle kommunisere med flere i NVE før de kan si noe sikkert.

– Vi gjør nå en vurdering og så kontakter vi Sør-Fron kommune i forhold til bebyggelsen i området, sier Martine Slåtten i NVE. Konklusjonen vil bli klar senere i dag.

Det kan ikke utelukkes nye ras i området. Akkurat nå er geologene fra NVE på veg oppover mot raset for å se hvor langt raset har gått. Etter det kommer det en konklusjon på om det vurderes som trygt eller ikke å bo i området.

Delia Kejo fra NVE, Kari  Sletten fra NGU, Klara Steinslie fra Sør-Fron kommune, Daniel Edvardsen fra Statens Vegvesen, Amund Frogner Borge fra NVE og Martine Slåtten fra NVE var tirsdag på befaring for å se på skredområdet på baksida i Sør-Fron.

Delia Kejo fra NVE, Kari Sletten fra NGU, Klara Steinslie fra Sør-Fron kommune, Daniel Edvardsen fra Statens Vegvesen, Amund Frogner Borge fra NVE og Martine Slåtten fra NVE var tirsdag på befaring for å se på skredområdet på baksida i Sør-Fron. Foto:

Les også: Blir det flom? Se din lokale måler her

– Vi var i området og skulle vurdere rasfaren uavhengig av raset som gikk mandag, sier geolog og skredforsker Kari Sletten i NGU. De jobber med å kartlegge områder i større deler av Sør-Fron, både på østsiden og vestsiden.

Vi har i dette området søndag og spurte de som bor her om de hadde hørt steinsprang. Det hadde de ikke da. Så kom dette raset mandag.

Sletten sier at det er typisk at det går ras når is og snø smelter bort.

– Bergarten her er lagdelt. Det blir sprekker som utvikles over tid og endrer seg med frysing og tining, sier hun.

– Det som er viktig for oss nå er å registrere hvor steinene har løsnet og hvor langt de har gått. Bergarten smuldrer opp på veg nedover, så det er ikke så mange store steinblokker som kommer ned, sier geologene.

Basert på Norges geologiske undersøkelser sine kart skal NVE gjøre skredvurderinger i flere områder i Sør-Fron. Dette skjer tidligst neste år. Blant områdene som kartlegges er baksida og Dålåstigen.

Artikkeltags