Gå til sidens hovedinnhold

Stenger skoler og ber ungdom unngå å møtes på fritiden

Den britiske mutanten av koronaviruset truer Nord-Gudbrandsdalen. Nå er skoler stengt og lokale myndigheter ber ungdommen unngå å være sammen i fritiden.

Smittetallet er økende. Skoler er stengt både i Dovre og på Otta. Smitten har spredt seg blant ungdom. Og lokale myndigheter ber ungdommen være forsiktige. Samtidig ber de om at foreldre følger med på hva ungdommen gjør og hjelpe dem til å ta riktige valg.

Stengt videregående

I Sel kommune er det per nå 10 med påvist smitte og 80 i karantene. Sel kommune er på risikonivå 4. Det har konsekvenser for Nord-Gudbrandsdalen videregående skole, avdeling Otta, som nå skal drive på rødt nivå. Elevene ved skolen kommer fra alle kommuner i Nord-Gudbrandsdalen. Elevene vil få tilbud om digital undervisning de nærmeste dagene.

Sprer seg

Lokale myndigheter ser at smitten har spredd seg blant ungdommer som har vært sammen på fritiden. Ungdommene i Nord-Gudbrandsdalen har mye kontakt over kommunegrensene.

– Det er viktig at perioden med digital undervisning ikke blir brukt til å møtes i skoletiden. Det er også viktig at ungdommene følger anbefalingene om å heller ikke møtes på fritiden, slik at vi får kontroll på smittesituasjonen. Kommunen ber alle ungdommer som er pålagt karantene, om å overholde karantenereglene, melder lokale myndigheter.

Kommunen ber foreldre om å følge med på hva ungdommene gjør, og hjelpe dem å ta gode valg.

Stengt på Dovre

Dovre kommune er per i dag den kommunen som er hardest rammet av koronaviruset. Med bakgrunn i smittevernloven har smittevernlegen bestemt at Dovre skole med SFO, Dombås barnehage, Dovre barnehage, Nord-Gudbrandsdal videregående skole, avdeling Dombås, Dovre ungdomsskole og Dombås skole med SFO skal være stengt inntil videre.

Smittevernlegen vurderer stengingen som nødvendig for å forebygge og motvirke overføring av smittsom sykdom (covid-19). Situasjonen vurderes fortløpende.

Stor risiko

– Det stor risiko for ukontrollert spredning i kommunen og nærliggende kommuner dersom det ikke innføres strenge restriksjoner i Dovre kommune. Testing, smittesporing og målrettede tiltak mot kjente smittesituasjoner vurderes til å ikke være tilstrekkelig til å holde epidemien under kontroll i Dovre kommune, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Oppfordrer næringslivet

Med bakgrunn i smittesituasjonen i Dovre kommune, oppfordrer kommunelegene i Lesja og Dovre næringslivet (publikumssteder) til å innskjerpe sine smitteverntiltak. Alle virksomheter som har publikum (gjester, kunder og så videre) bør anbefale bruk av munnbind, innføre adgangskontroll, registrere alle personer som er innom og opprettholde to meters avstand, noe som vil bety antallsbegrensing i lokalene. Dette for å begrense smitteutbredelsen i størst mulig grad, og unngå ytterligere nedstenging.