Gå til sidens hovedinnhold

Stolpejakten har blitt en folkebevegelse for tureventyr og folkehelse

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ni av ti nordmenn går på tur eller driver andre former for friluftsliv. I snitt tar vi oss over dørstokken og ut i frisk luft et par ganger i uka. Denne sommeren har det tatt helt av, ikke minst fordi mange har oppdaget stolpejakten.

I Lillehammer har stolpejakten utløst slik trafikk over private gårdsplasser og tun at arrangørene måtte endre på opplegget. Andre steder går arrangører ut og minner folk om grunnleggende regler for fri ferdsel. Vår tids svar på den klassiske turorienteringen har tatt av, rett og slett.

Selvsagt kan det skape irritasjon hos folk som plutselig blir sittende midt i trafikken av stolpejegere. Det er bra at reaksjonene kommer. Ildsjelene som sørger for denne gedigne mobiliseringen for både nye opplevelser og bedre folkehelse, må ha lov til å gjøre noen feilvurderinger, for så å korrigere. Og de av oss som både oppdager turgleden og kjenner at det også vekkes til live et konkurranse-gen, må tåle å bli korrigert om vi trår feil på vegen mot de mange målene. Både allemannsretten og orienteringssportens egne regler stiller krav til hensynsfull framferd.

Først og fremst er utviklingen av stolpejakten er lite eventyr, sammensatt av enkle og mer krevende turopplevelser. Gudbrandsdøler og lillehamringer forteller om nye oppdagelser i eget nærmiljø og i egen kommune. Hytteeiere om hvordan de får et annet og nærmere forholdet til stedet hvor de bor mye av året.

Stolpejakten kan også være et verktøy for å styre trafikk bort fra sårbare områder. Det er selvsagt også mulig å legge inn elementer av læring, både om naturen stolpejegere ferdes i, men også om kultur og kulturlandskap langs rutene.

Årets suksess forklares dels med begrenset reising og frykt for koronasmitte. Men aller mest handler dette om at noen gjør en stor dugnadsinnsats for å dele turglede med andre.

Arvid (78) skulle på stolpejakt, men så var veien plutselig stengt: – Er jo litt synd