Stor-sykehus bør ut av Oslo

Et nytt Ullevål sykehus eller et nytt sykehus på Gaustad? Ingen av delene, det bør plasseres utenfor , har alle partier og Norge utenfor Oslo-regionen sovet i timen

Et nytt Ullevål sykehus eller et nytt sykehus på Gaustad? Ingen av delene, det bør plasseres utenfor , har alle partier og Norge utenfor Oslo-regionen sovet i timen Foto:

Av
DEL

leserinnleggI diskusjonen om plassering av nye Ullevål sykehus, har alle partier og Norge utenfor Oslo-regionen sovet i timen.

Det er sterkt innadvendt og navlebeskuende når lokalisering av Norges nasjonale spesialistsykehus Ullevål skal bygges på nytt enten det blir der det er i dag eller sammen med Rikshospitalet på Gaustad. Det blir uansett feil.

Et spesialistsykehus for Norge bør ut av Oslo med trange gater, stor trafikk og periodevis nesten uframkommelig – et helvete for ambulansepersonell. Belastningen for alvorlig syke eller skadete pasienter kan være både stor, smertefull eller dødelig, når ambulansen bremser kraftig, svinger hurtig og akselererer for å komme hurtig fram. Det er sannsynlig at et stort antall pasienter kommer fra andre steder enn Oslo.

Det fornuftige stedet ville være i tilknytning til skjæringspunktet mellom Oslo Lufthavn Gardermoen, E16, jernbanen og sist men ikke minst, E6, som også er knyttet til E18, Det er i tillegg kort avstand til Hønefoss og Bergensbanen. Det ville gjøre både akutt syketransport og reise til planlagte behandlinger mindre belastende for et stort antall pasienter og pårørende; reisetiden ville bli kortere og enklere. Dette argumentet er blitt tungtveiende for lokalisering av det nye sykehus for Innlandet. HF Innlandet skal helt eller delvis erstatte sykehusene på Hamar, Gjøvik og Lillehammer og er tenkt lagt inntil jernbanen på Moelv og E-6, nettopp for å lette atkomst og korte ned reisetid. Er argumentet gyldig for HF Innlandet, bør det være enda mer relevant for Nye Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet og andre riksdekkende spesialisthelsetjenester.

Selv om politiske parti og store konsern/selskaper disponerer lokaler og møterom med alle fasiliteter i Oslo, så velger de gang på gang å innkalle til landsmøter, styresamlinger og hasteinnkalte drøftingsmøter på Gardermoen. Det er viktig at politikere og forretningsfolk kan avvikle møter raskt og effektivt. Men det haster mer for pasienter med akutte sykdommer/skader, som trenger rask tilgang på våre beste spesialisthelsetjenester.

Erland Sorgendal, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags