Stor-sykehus er sløsing

Lillehammer sykehus
Sykehuset Innlandet

Lillehammer sykehus Sykehuset Innlandet Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er vanlig å kreve at mer enn én mulighet skal utredes og vurderes, når et virkelig stort prosjekt skal gjennomføres.

Når det gjelder sykehus i Innlandet, så innledet Asbjørn Ringen innlegg (datert 12/1.) med at det er to temmelig forskjellige muligheter: Enten digert og dyrt Mjøs-sykehus, på gardsbruket Pellervika i Brumunddal eller i Moskogen ved Moelv. Eller opprusting/utvidelse av de somatiske sykehusene på Lillehammer, på Elverum og på Gjøvik, samt opprusting/utvidelse av Sanderud psykiatriske sykehus nær Hamar.

At opprusting/utvidelse av eksisterende sykehus ikke er utredet og vurdert er alvorlig mangel i saksbehandlingen for sykehus i Innlandet. Dette fordi de alternative mulighetene er temmelig forskjellige: Særlig når det gjelder investeringsbehov, men også på andre måter. Med digert nytt sykehus som tilsynelatende den eneste muligheten, har plassering av det blitt veldig viktig, og «spennende spill»!

Den fjerde Mjøsbyen, Brumunddal, ble valgt som sted for administrasjonen, da Sykehuset Innlandet HF ble opprettet. Det var vel noen i den administrasjonen, som fikk den ideen at sykehusvirksomheten i Innlandet kan rasjonaliseres, med sentralisering til bare ett sted ved Mjøsa. Da var det vel «naturlig» å velge nettopp byen Brumunddal som det stedet. Da dette opplegget ble kjent, ble det sterke protester i daværende Oppland fylke, så det ble politisk nødvendig å flytte Mjøssykehus-prosjektet fra Brumunddal til Moelv.

Det viste seg snart at ambisjonen bare ett sykehus sentralt i Innlandet var/er i høyeste laget, særlig når det gjelder investeringsbehov. Dessuten så ble flyttingen av det prosjektet fra Brumunddal til Moelv temmelig upopulær i tidligere Hedmark fylke. Dermed ble det nødvendig å «tegne» nytt «målbilde», med nedskalering av Mjøs-sykehuset, og fortsatt drift av to andre sykehus noenlunde sentralt i Innlandet.

Med relativt lite akuttsykehus på Lillehammer og elektivt sykehus på Gjøvik, ble det mulig å flytte Mjøssykehus-prosjektet fra Moelv og tilbake til Brumunddal. Stort nytt sykehus i Brumunddal blir – nøkternt sett – rimelig og nødvendig kompensasjon for nedlegging av sykehusene i to andre byer i tidligere Hedmark fylke.

Undertegnede mener at prosjektet Mjøs-sykehus i Moskogen ved Moelv har så dårlige egenskaper at det bør «skrinlegges» – og glemmes! Undertegnede mener også det vil være uforsvarlig sløsing å erstatte både sykehuset på Hamar og sykehuset på Elverum med temmelig stort nytt sykehus i Brumunddal: Løsningen er å utvide sykehuset på Elverum og ruste opp sykehuset på Lillehammer, så disse to – til sammen – vil dekke behovet for akuttsykehus i storparten av Innlandet!

Jo Heringstad, Ås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags