Tor Ole Brukstuen driver firmaet Hyttefixer´n som yter diverse vaktmester- og vedlikeholdstjenester på Sjusjøen, deriblant snørydding.

Væromslag fra kulde til mildvær og forventet regn på store deler av Østlandet, har fått flere til å bekymre seg for hus- og hyttetak.

– Vi har fått mange henvendelser, og greier ikke ta unna alle forespørslene om snørydding, men har du en hytte av nyere dato på Sjusjøen, så er det per nå ingen grunn til bekymring for takvekt, sier Brukstuen.

Ikke spesielt mye snø

Han sier det ikke er spesielt mye snø årstiden tatt i betraktning.

– Det er tross alt relativt tidlig på vinteren. Men det er til dels store lokale forskjeller når det kommer til snømengder på hyttetak på Sjusjøen.

Noen steder har vind og terrengets beskaffenhet gjort at det har dannet seg skavler og mye snø på tak, mens det på andre hyttetak knapt er snø.

– Det du kan være oppmerksom på hvis du har en gammel hytte, er skjevfordelt snø på taket. Stor ujevn belastning øker risikoen for takskader, og verste fall sammenbrudd.

– Som sagt så ser jeg generelt ingen større risiko for nyere hytter på Sjusjøen, men det skader jo ikke om folk tar seg en tur og ser om hyttene sine, sier Brukstuen.

Gleder seg over snøen

Snøforholdene på Nordseter, er ganske så like som på Sjusjøen.

– For hytteeiere flest på Nordseter, er det ingen grunn til å frykte for snø på taket slik det er nå. Tvert imot er det grunn til å glede seg over det som rett og slett er en normal norsk vinter, sier Anders Friis som driver Nordseter Fjellpark.

– Nå er det ikke uvanlig store snømengder, og selv om det har vært væromslag til mildere vær, så øker ikke vekten på taket av den grunn, sier Friis.

Snørydding fra hyttetak som service, er ikke noe Nordseter Fjellpark per nå tilbyr.

– Akkurat nå er vi opptatt med snørydding rundt våre egne eiendommer, sier Anders Friis.

– Jeg skulle gjerne sett at snøen hadde kommet enda tidligere, slik at sesongen hadde blitt lengre. Det hadde brakt inn førjulsturister og snøen ville satt seg, slik at man var sikret gode skiforhold til langt ut på våren.

For mange er dansken Anders Friis «Mister Nordseter». Selv har han i 20 år drevet turistrelatert virksomhet på Nordseter, og han viderefører det som hans danske onkel og tante startet allerede på 70-tallet.

Elsker den norske vinteren

Benjamin Kjær Harregaard (27) fra Odense har med jevne mellomrom reist til Norge for på skiferie. Han elsker snø og langrenn.

Denne vinteren har han tatt seg arbeid for Nordseter Fjellpark.

– I Danmark er vinteren grå og trist, mens her i Norge og på Nordseter, så er vinteren magisk.

Se video:

Han var to år gammel første gang danske Benjamin (27) fikk oppleve norsk vinter. Siden den gang har han vært betatt.

Langrennsturister fra utlandet

Pandemien satte turistnæringen på noen harde prøvelser, men utsiktene for denne vinteren ser bedre ut

Nordseter Fjellpark har 20 utleieenheter. 90 prosent av gjestene er turister fra utlandet.

– Det er usikre tider i Europa. Mange merker økning i energipriser og utgifter. Likevel ser det ikke så verst ut med bestillinger så langt. Vi håper og tror at vi denne vintersesongen får et besøk på om lag 80 prosent av det som var et normalår, før koronapandemien kom, sier Friis.