Gå til sidens hovedinnhold

Støre varsler byråkratkutt

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fortsetter sitt arbeid med å posisjonere Arbeiderpartiet framfor stortingsvalget i 2021. Nå er det et voksende statsbyråkrati han vil bremse.

Det rapporteres for mye, mener Støre. Lærere, helsemedarbeidere og andre offentlige tjenesteytere bruker for mye tid på byråkratisk rapporteringsarbeid. De er utdannet for å kunne utføre sitt arbeid, og må vises tillit til å kunne gjøre nettopp det, påpeker Støre. Til NRK svarer han bekreftende: Sentralt statlig byråkrati må tas ned.

Statsminister Erna Solberg parerer Støres utspill med hennes eget fokus på å redusere antall byråkrater. Det har hun rett i for egne departementer. Men hun tar selvsagt feil når direktorater og statlige tilsyn regnes med. Og det er det Støre, og tidligere også Trygve Slagsvold Vedum, har satt søkelys på.

Med dette får vi dokumentert et nytt sentralt område der Ap og Sp finner hverandre. Fra før av har Støre forsøkt å reposisjonere sitt parti i distriktspolitiske saker og i spørsmålet om statlige reformtemaer.

For Støre er det selvsagt viktig å ha med seg LO på laget for sitt byråkratutspill. I deler av fagbevegelsen er det økende slitasjepunkter for Arbeiderpartiet. Desto viktigere er det for Ap og LO å finne satsingsområder der de kan gå i spann.

For Støre er det viktig å ha med seg LO på laget for sitt byråkratutspill

Torsdag skal Jonas Gahr Støre oppsummere høstens politiske arbeid. For Ap og Støre har det definitivt ikke blitt noen ny giv etter lokalvalget i september. Tvert imot, frafall av velgere er blitt bekreftet i en rekke meningsmålinger. Om få måneder øker oppmerksomheten om kommende stortingsvalg. Sp-Vedums valgseier ble lagt gjennom er langvarig forarbeid. Nå satser Støre på å kopiere denne suksessen. Derfor kan og bør vi vente oss mange nye politiske utspill fra Støre.