Gå til sidens hovedinnhold

StormGeo varsler tornado torsdag: – Det blir ikke sånn du ser på amerikansk TV, sier statsmeteorologen

Artikkelen er over 2 år gammel

For første gang i sin 20-årige karriere har seniormeteorolog Olav Krogsæther i StormGeo utstedt tornadovarsel. Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Meteorologisk institutt vil heller kalle det skypumpe, trombe eller virvelvind.

Det er TV2 som melder om det historiske tornadovarselet fra StormGeo som skal ramme Sør-Norge torsdag ettermiddag i forbindelse med svært kraftige regnbyger og temperaturer opp mot 30 varmegrader.

Oransje farevarsel

GD har snakket med Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Meteorologisk institutt. Han sier han kan forstå hvor tornadovarselet kommer fra, men forteller at hos dem bruker de ikke ordet tornado om dette:

– Vi bruker et oransje farevarsel med høyt aktsomhetsnivå. Det er en sjelden hendelse det her, og vi forventer svært kraftige tordenbygder delvis. Disse kan bli virvelvinder, skypumper, tromber, men ordet tornado bruker ikke vi – da ser gjerne folk for seg en svær sak som dreper to hundre mennesker, slik som på amerikansk TV. Og det kommer ikke til å skje Østafjells torsdag, sier statsmeteorologen.

Også Fylkesmannen i Innlandet har varslet om ekstremværet torsdag for hele Innlandet, basert på Meteorologsik Institutts varsel om «svært kraftige regnbyger».

Mini-tornado

Løvdahl sier at noen vil kunne se noen nedtrekk fra skyene – for forholdene ligger til rette for dette torsdag ettermiddag til fredag morgen.

– I det nye klimaet vårt må vi vurdere om vi også må begynne med ord som tornado, men per nå varsler vi svært kraftige tordenbyger. Det kan forekomme tromber eller skypumper, og treffer disse en gammel låve, kan den gå ned. Trær og skog kan også bli ødelagt dersom de treffes av slike mini-tornadoer, sier Løvdahl.

Han ber folk om å være forsiktige.

– Det beste hjelpemiddelet man har er radaren. Se ut vindu, se på radaren på yr.no. Er det en kraftig tordenbyge og mye vind, kan det bli farlig.