Storsatsing på Bjorli

BJORLI: Hvor skal Bjorli hente disse turistene fra som skal rettferdiggjøre storinvesteringen, spør innsenderen.

BJORLI: Hvor skal Bjorli hente disse turistene fra som skal rettferdiggjøre storinvesteringen, spør innsenderen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
GD 17/9 kan fortelle oss at Bjorli Utvikling planlegger nytt skitrekk og utbygging av tusenvis av nye senger på Bjorli. Med stor entusiasme fremlegges Peer Gyntske planer om utvikling av Bjorli til en av landets 10 største alpindestinasjoner.

Presentasjonen karakteriseres av den samme omtrentlighet og mangel på realisme som preget forrige fantasiplaner som GD brakte til torgs, nemlig fiskeoppdrett på Otta og i Østerdalen. Disse hadde en finansieringsramme på 2,3 milliarder, ikke millioner og arbeid skulle starte allerede i høst.

På et tidspunkt da turistnæringen ligger med nesten brukket rygg, ønsker altså Lesja kommune å ville investere et ukjent antall millioner i næringen og 600 000 kroner allerede bevilget til aksjekjøp i Bjorli utvikling. Øvrige investorer i dette selskapet, 65 stykker, har gått inn med i snitt 100.000 kroner hver. Risikoviljen synes med andre ord ikke å være overveldende i denne gruppen.

Artikkelen i avisen er en prototyp på markedsføringsprosjekter hvor kommuneledelse, innbyggere og grunneiere blir forespeilet rosenrøde utsikter. Utsikter som altfor ofte har endt med at de er blitt sittende igjen med svarteper, brustne forventninger og tapt investering.

Bakgrunnen for min negative holdning til disse planene er ikke å finne i presseoppslaget, men som unevnt moment. I første omgang er det naturlig å spørre; Hvor skal Bjorli hente disse turistene fra som skal rettferdiggjøre storinvesteringen? Fra kontinentet? Glem det. Sverige like så. Østlandet har tilstrekkelig med tilbud langt nærmere. Trøndelag har Oppdal som sin destinasjon. Møreregionene Sunnmøre og Romsdal? Ja. Nordmøre ? Den regionen sogner også i stor grad til Oppdal.

Når artikkelen etterlyser årsaken til at Bjorli ikke har hatt samme utvikling som andre alpindestinasjoner, bør selvfølgelig analysen starte her. Troen på at Bjorli noen gang blir en helårsdestinasjon av betydning oppfatter jeg som totalt urealistisk.

Videre sies det at "vi trenger betydelig kapital for å finansiere planen". Anslagsvis hvor mye oppgis ikke, men kanskje man skulle sjekke hvordan står det til med finansinstitusjonenes finansieringsvilje? I den rådende situasjon - og den vil vare i flere år fremover- tviler jeg på at de kommer løpende med pengesekken.

Arealplaner er ikke utarbeidet, men vil håpe at Lesjas bidrag går til den oppgaven. En arealplan kan alltids komme til nytte. Avtale med Wenaasgruppen ikke gjort. De gir nok ikke ved dørene.

Avslutningsvis opplyses det at offentligheten, i videste forstand, skal holdes informert ved minst ett åpent møte under planprosessen. Det gir ikke grunn til å bli beroliget.

Sett i lys av investeringsbehovet som er oppgitt til flere hundre millioner kroner, merk omtrentligheten, og at utsiktene for turistnæringen pt. er høyst usikre, er det underlig at Lesja Kommune tar sjansen på å gå inn i et slikt prosjekt.

I likhet med landsens kommuner forøvrig, er økonomien for Lesja kommune anstrengt. Lånebelastningen er tøyd til bristepunktet, og skatteinngangen vil gå ned. Lovpålagte oppgaver må selvfølgelig gis prioritet, og da er det ikke rom for spekulativ næringsvirksomhet.

Ottar Eide, Lysaker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags