Det var lokalavisa Fjuken som først meldte om nyheten.

Fredag ble det først oppdaget et smittetilfelle med ukjent smitteveg på sykehjemmet. Dette førte videre til storstilt hurtigtesting av både ansatte og beboere. Blant disse var ytterligere åtte tester positive.

– Alle de ni som var smittet blir satt i isolasjon og fulgt opp. Både de smittede og alle som har blitt testet har vært fullvaksinerte, sier kommuneoverlege Sondre Bøye til GD.

– Ukjent smitteveg

Han forteller at vaksinasjonsgraden har vært veldig god.

– Det er trolig liten risiko for alvorlige sykdomsforløp. Alle pasientene blir fulgt opp, og det ser ut som det går greit foreløpig, selv om det alltid er vanskelig å vite.

Ifølge Bøye har også alle personene som har hatt pasientkontakt den siste tiden vært fullvaksinerte, så langt de har oversikt over per nå.

– Det er helt ukjent for oss hvordan smitten har kommet inn på Skjåkheimen.

Gjenåpning av samfunnet, i kombinasjon med mindre testing og mange fullvaksinerte (som får færre symptomer) kan imidlertid gjøre det vanskelig å følge smittevegene hundre prosent.

Testing ved symptom og av nærkontaktar (i helga):

Kommunen ber om at alle med symptom på luftvegsinfeksjon melder seg til testing og ellers held seg heime. I tillegg ber ein om at nærkontaktar til kjende smittetilfelle kjem til testing.

Det blir testing ved Skjåk legekontor laurdag 23.oktober mellom kl. 10:00 og 13:00.

Ta kontakt med legekontoret på telefon 61 21 71 00 for å avtale time.

Strenge smitteverntiltak

Lørdag vil det bli gjennomført ytterligere testing og smittesporing.

– Vi blir ikke overrasket om det dukker opp flere tilfeller gjennom helga, men per nå kjenner vi ikke til smitte andre steder i kommunen.

På Skjåkheimen vil alle pasientene bli påvirket av smitteutbruddet.

– Det blir strenge smitteverntiltak med metersregel og munnbind.

Med unntak av pårørende til døende pasienter vil heimen også være stengt for besøkende inntil videre. Alle ansatte må også ta en hurtigtest før de går på vakt gjennom helga.

– Et utbrudd på et sykehjem er aldri heldig. Og det er derfor vi har satt i gang en rekke kraftige tiltak. Men jeg har et håp om at utbruddet skal få små konsekvenser med tanke på liv og helse.

Som følge av smitteutbruddet har kommunen valgt å oppfordre innbyggere til å unngå arrangementer og samlinger i nærmeste framtid. Kommuneoverlegen understreker at det er snakk om en oppfordring om å vente med ting som kan utsettes og ikke noen forskrift.