Gå til sidens hovedinnhold

Støtt opp om Peer Gynt-stevnet!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kortsiktige budsjettfinter rammer kulturlivet i Innlandet – enda en gang.

Lørdag sprakk nyheten om at Kulturrådet ønsker å fase ut sin nåværende støtteordning til Peer-Gynt. Den årlige støtta på i overkant av fire millioner kroner skal fra 2020 fases gradvis ut, slik at det totale offentlige tilskuddet fra 2021 vil reduseres fra sju til to millioner kroner. Ettersom det offentlige tilskuddet fordeles som 60 prosent fra Kulturrådet og 20 prosent fra henholdsvis kommune og fylkeskommune, betyr det varslede kuttet at støtta også herfra vil kunne reduseres kraftig. Ringvirkningene kan med andre ord få enda større følger enn det Kulturrådet legger opp til.

Kulturrådets kuttvarsel rammer et stevne som leverer både store kunstneriske opplevelser og stødige regnskap. Over 20 000 besøker kulturfestivalen årlig. Det er – kort sagt – en av de viktigste kulturinstitusjonene mellom Oslo og Trondheim som nå trues av ødeleggende nedskjæringer.

Dette er ikke første gang at kulturlivet i Innlandet rammes av harde kutt: I 2015 valgte daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) å legge ned knutepunktordninga, slik at Festspillene i Elverum og Peer Gynt-stevnet tapte faste årlige millionoverføringer. Støtte som ga langsiktig planlegging og kunstnerisk vekst, skulle erstattes av fri konkurranse mellom alle aktører. Resultatet er at fyrtårnene i kulturlivet opplever økt uforutsigbarhet, noe som kan gå ut over det kunstneriske resultatet.

Slike kutt er imidlertid ikke bare kortsiktig kulturpolitikk, men også dårlig distrikts- og fordelingspolitikk. Ringvirkningene fra Peer Gynt-stevnet, der 60 prosent av de besøkende er tilreisende, bidrar til å gi lokalmiljøet rundt 80–100 millioner i inntekter hvert eneste år. Dersom stevnet mottar stadig mindre og mer uforutsigbare overføringer fra staten, kan det medføre at hele kulturfestivalen kommersialiseres, påpeker daglig leder Marit Lien – det er nemlig de smaleste produksjonene som kuttes først. Det betyr færre besøkende, og dermed også færre positive ringvirkninger for vertskommunene.

Kulturopplevelser av høyeste kvalitet skal ikke bare være noe som kommer Oslo og de andre storbyene til gode: Kulturministeren må avklare at staten akter å fortsette å gi Peer Gynt-stevnet ei solid støtte – det samme må kommunen og fylkeskommunen. Det skal nemlig være et yrende kulturliv over hele Innlandet, uavhengig av nærheten til Oslo. SV vil sikre kulturlivet gode og stabile vekstkår som tilrettelegger både for videreføring av gamle tradisjoner og nyskapning.