Gå til sidens hovedinnhold

Støtte til landbruket? Dobbeltmoral så det holder ...

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ser at Lundteigen er bekymret dersom dagens landbrukspolitikk videreføres. Det trenger han vel ikke å være. Tidens løfteflom under en valgkamp må vel bety at dette må gå veien for Lundteigen. Eller er det kanskje på tide å realitetsorientere seg litt, bare litt.

Vi har altså en handelslekkasje til Sverige på 13 milliarder (2019), og det er et faktum at stort sett all mat til forbruker i Norge selges i discountbutikk, eller på godt norsk, i en lavpris kjedebutikk. Dette betyr at den norske forbruker ikke er villig til å betale det det koster å produsere norsk mat.

Hvem skal betale mellomlegget? Staten? Hvor stor del skal tas ut i markedet? Det blir alvorlig interessant å se hva staten, og ikke minst den nye landbruksministeren kommer med av tiltak. Jeg har lett, og kan ikke finne et eneste landbruksoppgjør der landbruket har sagt «YESS».

Tar man en spørreundersøkelse der man stiller det ene spørsmålet «støtter du et norsk landbruk», så vil det overveldende svaret være JA. Mange skriver svaret mens de venter på bussen til Charlottenberg; dobbeltmoral så det holder.

Kjøp norsk, kjøp trygt, dette inkluderer god dyrevelferd, særlig når grisen skal fraktes fra nord i dalen til Tønsberg for å slaktes. Media har jo harselert med danskene som ei tid sendte grisen til Polen for slakt. Dette er vel ikke så mye bedre, eller?

Landbruket skal opp på industriarbeiderlønn, ja vel. Hvordan skal dette nås? Vi går spennende tider i møte.

Tony Vidar Aandahl, Østre Gausdal