Gå til sidens hovedinnhold

Strandtur med bismak

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Lengselen etter varm sommer har blitt så stor for mange nordmenn, at hensynet til koronaviruset har måttet vike. Etter at myndighetene åpnet opp for at nordmenn kan dra på ferie til utlandet, kastet mange seg på første ledige fly. At myndighetene samtidig fraråder alle typer reiser som ikke er strengt tatt nødvendige, avskrekker ikke solhungrige nordmenn fra å dra.

Akkurat nå oppholder det seg 12 000 nordmenn i Spania. Det er ingen tvil om at det er varmere enn her hjemme. Osten Manchego smaker også bedre når den inntas på en spansk tapasbar. Men nå spørs det om ikke ferieidyllen brått smaker litt mindre godt.

Tirsdag fikk alle nordmenn som oppholder seg i Spania en tekstmelding fra Helsedirektoratet om at landet trolig blir rødt fredag. I usikkerhet begynte mange å booke om billettene hjem.

Et stort ansvar hviler på dem som satte Spania- turen høyere enn fellesskapet

Nå er fasiten klar. De som ankommer Norge etter klokken 24 fredag kveld fra Spania må i ti dagers hjemmekarantene. Hvis flyet klarer å kjøre inn litt tid og lander rett før midnatt kan passasjerene gå fritt etterpå. Er flyet forsinka og lander etter klokken 24 bærer det rett hjem for så å bli der. Norske myndigheter har tatt ansvar. Et sted må grensen settes. Snakk om strandtur med bismak.

Norge har også åpnet for at turister fra andre land enn Norden kan komme hit. Tusenvis av turister er på vei. Mange steder i Norge er det allerede store forsamlinger av norske turister. Å overholde trygge avstander og god hygiene er lettere sagt enn gjort.

Med økt reisevirksomhet er det desto viktigere at alle stopper opp ved tegn på luftveisinfeksjon og at karantenekravet overholdes.

Et stort ansvar hviler på dem som satte Spania- turen høyere enn fellesskapet