Gå til sidens hovedinnhold

Strøm og strømtrygd

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Strøm har- med politikernes, byråkratenes og produsentenes hjelp - blitt til en vare som spretter opp og ned i pris, gjerne med store minuttvariasjoner. Produksjonskostnaden for 1 KWH ligger på 5-15 øre og prisene nå har vært opp mot 8 kroner.
Dette skaper store problemer for individ og samfunn.

Skal vi få en slik «dynamisk prising» på mat, klær, kommunale tjenester etc snart også?
- Prisen på melk og brød femdobles feks mellom 15-18 da folk flest handler? Dvs, vi får spredd aktiviteten ut over heie åpningstiden og unngår «press» på systemet?
- Femdobbelt så dyrt med vann mellom 06-09 om morgenen med pålagt digital kommuniserende vannmåler? Da legger man ikke press på vannsystemet . Det blir «Bærekraftig».
- Dyrere å ha barn i barnehage hvis det er mange barn der, eller bli innlagt på sykehus da det er mange der?

Det er kjempefint for de rike dette, med et samfunn som mer er funksjons-tilrettelagt de med mer penger. Avgiftsfrie Teslaer og hyttebygging med strømforbruk i samme marked som husstrøm.
Ikke fullt så fint for vanlige folk og de med mindre penger som blir presset til å vaske, handle og benytte tjenester da de skulle sovet, vært med barna eller arbeidet. Det er vel ikke noe særlig å måtte vaske klær om natta - så risikoen for å brenne opp bla blir større.

Strømprisene nå fordyrer produksjon av varer og tjenester. Dette gjør at alt blir dyrere, noe kundene må betale for til slutt.

Mange i næringslivet skyves nærmere og nærmere konkursstupet og vi mister konkurransekraft vs. utlandet.

Hvem har skylden for det som har skjedd med strømprisene ? - Klimaideologien, konsensuskravet med media i ryggen og alle partiene har bidratt til dette - i større eller mindre grad.

Naturlige værfenomener blir brukt som begrunnelse for å innføre skatter og avgifter og systemskifte. Journalister fungerer ofte som politikere, og legger for ofte lokk på stemmer som er kritiske mot konsensus.

Politikerne stryker hverandre opp etter ideologi- og maktryggen for å posisjonere seg til avanse og fordeler, og er oftere valgt pga f.eks kjønn og alder enn grunnkompetanse.

De fleste politikere synes f.eks nå det er lurt å dra strømkabler fra land ut til plattformene i Nordsjøen, så plattformene ikke brenner egen gass for å produsere strøm der, men sender gassen til Tyskland - så de kan brenne samme gassen der og produsere elektrisiteten som plattformene trenger tilbake i strømledningene som ble dratt ut fra land ...
Alt dette skaper en samfunns- og individnedbyggende retning.

Nå skal staten kompensere ca 55-80 prosent av strømprisen til private. Staten håver inn kanskje 50 milliarder mer, og betaler ut igjen opp til 40 milliarder i støtte. Staten tjener mer, og vips så var flesteparten av innbyggerne i Norge gjort stønadsavhengige.

Er det slik vi skal ha det? Hele Norge på strømtrygd? Skal folk flest mer-etterspørre stønadspartier fremover?

Hvis ikke prisene på basisprodukter som strøm gjøres rimelig, forutsigbart og fritt nok - vil dette forandre Norge dramatisk, industrielt, samfunnsmessig, individmessig, politisk - og økonomisk.

Spørsmålet politikere må stille seg, er hvilken fremtid vi skal ha, til hvilken pris- og huske på at man ikke kan vedta seg bort fra realkonsekvenser og at de skal jobbe for innbyggerne i Norge og Norge som nasjon- ikke for egen lønn og posisjon.

Morten Nordby, Lillehammer