Gå til sidens hovedinnhold

Styrer og stell

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Julia Brodtkorb sitter i Norges Banks hovedstyre. Hun bidro til en åpen og interessant prosess rundt ansettelsen av ny oljefondssjef. Kanskje dro hun på litt i overkant, men bedre det enn å fungere som «nikker». Styrer skal stille spørsmål, som så må besvares.

Det er alt for mange styrer som sover i timen. Vi så det under bankkrisen, sent på åtti-tallet og tidlig på nittitallet. Og vi ser det nå, i forhold til at noe av det norskeste, norske, og hele landets stolthet - Hurtigruten, har fått seg en skikkelig smell i baugen. Noen kaller det et synkende skip.

Elendig Corona håndtering, når det var som mest nødvendig. Avsløring av tvilsom avlønningen av utenlandsk mannskap, som attpåtil hadde fått entre skipet uten testing. Sosial dumping på godt norsk. Videre; ulovlig bruk av skip under en filminnspilling. Til slutt; avlønning og bonuser til konsernsjefen og andre i ledelsen i et selskap som lener seg på solide overføringer fra Staten.

Så kom det granskningsrapporten. Den var knusende. Trygve Hegnar, som ellers har vært kjent for å refse udugelige ledere og statlige overføringer, har vi ikke hørt noe fra (for en gangs skyld?). Den som spratt opp og skulle uttale seg var styremedlem og hotellkonge Petter Stordalen.

Det var en selsom forestilling. Unnskyld ... til hele det norske folk. Men både han og styret har fortsatt full tillit til seg selv og konsernsjef Daniel Skjeldam. Særlig krisehåndtering skal være en av konsernsjefens sterke sider. Hva med å bytte ut både konsernsjef og styre? De har ikke tillit, og vil slite med å få det, i uoverskuelig fremtid. Så må flere sider ved driften gjennomgås. Og endringer komme på plass.

Kanskje kan disse to sakene gi grunnlag for en endring til det bedre i forhold til flere aktuelle tema?

Tor Ødegården,Øyer