Sult er et fryktelig våpen

Nobelt: Verdens matvareprogram får Nobels fredspris i år. Det er et godt valg.Foto: NTB Scanpic/AP

Nobelt: Verdens matvareprogram får Nobels fredspris i år. Det er et godt valg.Foto: NTB Scanpic/AP

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Nobels fredspris 2020 går til Verdens matvareprogram. Nobelkomiteen vil med årets fredspris understreke at hjelp til økt matsikkerhet kan bidra til å bedre utsiktene for fred.

Fresprisvinneren er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult, men også for å fremme matsikkerhet.

Sult er et fryktelig og mektig våpen.Verdens matvareprogram gjør en formidabel innsats i områder som er rammet av konflikt og katastrofer, og pristildelingen er en viktig anerkjennelse av at internasjonalt samarbeid er avgjørende for å lykkes.

Årlig hjelper Matvareprogrammet flere titalls millioner sultrammede mennesker, ikke minst i områder rammet av alvorlige konflikter og katastrofer. Fredsprisen er også en anerkjennelse av alle de enkeltmedarbeidere som står midt i en slik trist, alvorlig og kanskje også farlig situasjon.

Regionale sultkatastrofer og sviktende matforsyning trenger oppmerksomhet. Vi trenger en påminnelse om at ansvaret for folks overlevelse faktisk er internasjonalt, og vi trenger en påminnelse om at vi ikke skal ta vår egen matforsyning og matsikkerhet for gitt. Matvaremangel og sult har økt med spredningen av koronakrisen. I områder hvor folk har hatt det ille, har det i mange tilfeller blitt enda verre. Det er derfor lett å slutte seg til rekken av gratulanter som mener Nobelkomiteen har gjort et klokt valg.

Nobelkomiteen beskriver godt forholdet mellom krig og sult som en ond sirkel, der sult brukes som et våpen, og der krig og konflikt i neste omgang øker sult og matvaremangel. Matvareprogrammets innsats er åpenbart konfliktdempende. Pristildelingn er klart i samsvar med Alfred Nobels ønsker. Pristildeling er således ikke kontroversiell. Det bør ikke føre til at vinneren får mindre oppmerksomhet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags