Sulteforing kan knekke de nye fylkene

Statsminiser Erna Solberg sulteforer de nye fylkene. Even Hagen og Aud Hove snakker om å reversere reformen.

Statsminiser Erna Solberg sulteforer de nye fylkene. Even Hagen og Aud Hove snakker om å reversere reformen.

DEL

gd menerDet som fra kommende årsskifte skal være Innlandet fylkeskommune, sliter med å motivere ansatte i Statens vegvesen til å melde overgang fra stat til fylkeskommune. Minst 50 ansatte vil den nye fylkeskommunen mangle. Det betyr at et forvaltningsnivå som eier nesten 7000 kilometer veg vil mangle nødvendig arbeidskraft til å ta hånd om sine oppgaver.

Trøbbelet har også en økonomisk side. Innlandet fylkeskommune vil ha mindre penger å bruke på veg enn tidligere forutsatt. Staten har stilt seg særdeles lunken til å ta omstillingskostnader knyttet til blant annet nødvendige ombygginger. Fylkeskommunen må sjøl dekke omstillingskostnader som følger av avtaler gjort med ansatte som flyttes på, og det er lite ved denne prosessen som tyder på at det er mulig å hente ut rasjonaliseringsgevinster før etter mange år.

Nå sørger både Sp og Ap å så særdeles sterk tvil om de nye fylkeskommunenes framtid. Det gjør det neppe lettere for påtroppende fylkesrådmann i motivere medarbeidere hos Statens vegvesen til å bytte arbeidsgiver. Det er lite ved det Aud Hove (Sp) og Even Aleksander Hagen (Ap) nå bidrar med i debatten som tar reformen i riktig retning. Når heller ikke Regjeringen har verken retorikk eller politikk som stimulerer prosessene, kan ikke dette gå veldig bra.

Regionreformen er inne i en kritisk fase, noen uker før de nye fylkeskommunene skal være i drift. Oppsplittingen av sams vegadministrasjon har helt fra starten av vært et lite smart trekk. De problemer Innlandet fylkeskommune har med å få med det de trenger av ansatte bekrefter hvor uheldig det er å splitte opp fagmiljøet i Statens vegvesen.

Akkurat nå framstår reformen som mer et skritt i retning av det som egentlig er Høyre og Frp sin politikk, nemlig avvikling av fylkeskommunene. Så lenge det ikke er flertall for dette i Stortinget, er sulteforing på penger og oppgaver en alternativ veg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags