Sunn mat?

Hvor mye gift er det i matvarer som er utsatt for sprøytemidler?

Hvor mye gift er det i matvarer som er utsatt for sprøytemidler?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Vi får stadig høre om hva vi bør spise. Spesielt frukt og bær er jo anbefalt å spise, men i 2013 påviste Mattilsynet rester av giftige sprøytemidler i 70 prosent av frukten som var å få kjøpt i butikken. Kan giftige sprøytemidler i frukt, potet, tomat, grønnsaker, korn pluss plastbelegg i hermetikkbokser, giftig teflonbelegg i stekepanne, plast i kjøkkenutstyr og slike ting gjøre oss syke selv om disse varene hver for seg har gift under de såkalte grenseverdiene?

Det er spesielt miljøgiften Bisfenol A (BPA) som er mye brukt i emballasjeindustrien og på innsiden av hermetikkboksene som er farlig. I USA er det funnet spesielt høye nivåer av BPA i tomater på boks, et funn man mener har sammenheng med det høye syrenivået i tomater.

Menn bør bli orientert om at denne miljøgiften kan ødelegge sexlysten, potensen og skade arvematerialet. En har ment at en må spise mye hermetikk for å komme opp i farlige doser. I 1912 ville fire journalister prøve ut dette og spiste bare hermetikkmat og drakk av plastflasker i fire døgn. Konsentrasjonen av BPA i urinen økte med flere tusen prosent, og blodprøvene viste nesten en 30 dobling av denne giften.

I NRK prøvde de på dette i 2013. Programlederen i NRK spiste boksmat i to dager, det ga skyhøy økning av BPA i urinen. De undersøkte også forskjellig boksmat. En av verstingene var Vesterålens fiskeboller i boks. Fra fabrikken fikk en høre at en måtte spise ustyrtelige mengder fiskeboller for å komme opp i farlige grenser. Rema tusen sin tomatpure var også en versting. Gledelig derimot var det at i pålegg i tube, i Stabburets makrell i tomat og i Kavlis skinkeost ble det ikke funnet målbare verdier av BPA.

Det er omtrent 30 år siden en ble oppmerksom på farene ved BPA i mat og emballasje, men å få gjort noe med dette har gått tregt. EU satte ned grenseverdiene for BPA i mat, først i 2011, og så i 2018 til 10 ganger mindre har jeg forstått dette rett. I tåteflasker, spedbarns- og småbarnsmat er dette forbudt. Gode råd er å velge kjøkkenredskaper i tre eller metall, og ikke bruke vinylhansker ved matlaging. Tykke oppvaskhansker best i gummi.

Anna Kathrine Kristiansen, Moelv

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags