Svartmalingen må korrigeres

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I GD 6. januar skriver Oddvar Møllerløkken et innlegg der han beskriver Lillehammer som middelmådig. Han oppfordrer samtidig innbyggerne i Lillehammer til ikke å svartmale, men fremstiller en rangering som viser at Lillehammer faktisk er ganske gode til å si at Lillehammer er middelmådige. For i NHOs Kommune-NM er ikke Lillehammer på 12. plass i Innlandet, slik Møllerløkken hevder, men på 2. plass. Riktignok slår Hamar oss med noen få plasseringer på den nasjonale rangeringen, men vi ligger på en 40. plass i landet. Verken Lillehammer eller Hamar har de samme naturgitte forutsetningene for næringsaktivitet som mange av landets kystnære kommuner. Når det går godt, må det være lov til å være stolt av det.

For å hevde at vi er middelmådige, ser det ut til at Møllerløkken har tatt utgangspunkt i kun en av fire indikatorer fra kåringen han referer til. Indikatoren NHO kaller næringsliv. NHO har imidlertid bevisst valgt å bruke fire indikatorer, da det er summen av disse som gir en god pekepinn på attraktivitet og lokal vekstkraft. Ikke enkeltindikatorene hver for seg. Samfunnsanalysen som COWI utarbeidet i forbindelse med sykehussaken får samme resultat, nemlig at Lillehammer er attraktivt med lokal vekstkraft. Som lokalpolitiker i samme by bør Møllerløkken kunne anerkjenne dette.

Så til argumentet om at det er en svakhet for Lillehammer at vi har en stor andel offentlige arbeidsplasser. Kommuner over hele Norge kjemper for å få staten til å plassere flere offentlige arbeidsplasser ut i landet slik at veksten kan opprettholdes også utenfor Ring 3. At Møllerløkken ser på Lillehammers posisjon her som en hemsko, er en gåte. Men skal en svartmale noe som er bra, må en jo være kreativ. Så tilbake til fakta. Lillehammer har en stor andel offentlige arbeidsplasser. Andelen har økt på landsbasis, også i Lillehammer. Ser vi på 5-årsperioden fra 2014 til 2019 har offentlige arbeidsplasser økt med 6 % i hele landet. For Lillehammer er tilsvarende tall 3 %, det samme er for øvrig tilfellet for Hamar. I samme perioden har privat sysselsetting i Norge stått på stedet hvil, i Lillehammer har den økt med 2 % og i Hamar med 1 %. Lillehammer har dermed hatt en sterkere utvikling av andelen privat ansatte sett opp mot landet ellers.

Jeg vil også benytte sjansen til å tipse GD sine lesere om en lenger bloggpost om nettopp kommune-NM. Der kan leserne lese mer om både hva vi gjør det bra på, og vi gjør det mindre bra på. Du finner den som en av de øverste sakene på blogg.lillehammer.no.

Merethe Kjellberg, gruppeleder, Lillehammer Ap

Lillehammer kommer ut som middelmådig ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags