Pengeseddelkunstneren Sverre Morken forteller om sitt liv og virke med sedler og frimerke.

Historietime Lesja Bygdemuseum lørdag 5. august kl. 13.00

Temaserie knyttet til Sommerutstillinga:

Familien Sveen – skapande hender i tre generasjonar

Sverre Morken (født 19. april 1945) har svennebrev som treskjærer frå Hjerleid, har bokkunstlinja på Statens Håndverks- og kunstindustriskole med diplom. Han har arbeidet som frimerkekunstner, grafiker og gravør, og er i verdenstoppen på sine felt.

Sverre skrev spissartikkelen i Sveen-boka «Kunstnarane frå Lesja».

Han kommer til Lesja Bygdetun og forteller om sitt liv og virke. I 2022 gav Museumsforlaget ut ei bok om Sverre Morken «Et kunstnerskap i miniatyr på frimerker og pengesedler» av Inger Lise Libakken.

Han var ansatt i Norges Bank som grafiker og hadde ansvar for design og gravering av forsiden av mange norske pengesedler. Alle pengesedlene som i dag er i omløp, er hans verk.

I 1992 fikk han ansvaret for omarbeidingen av Norges Riksvåpen til offentlig bruk, som i dag brukes av statlige myndigheter. I tillegg har han formgitt Folldals kommunevåpen.

I over 30 år har han også gravert frimerker for Posten Norge. Han har en imponerende stor produksjon bak seg, blant annet ca. 200 frimerkeutgivelser, og har med det laget ti prosent av alle norske frimerker som er gitt ut siden 1855.

Han har mottatt hele 16 priser for sitt arbeid og er den mest premierte av Norges frimerkekunstnere. I 2004 fikk Sverre Morken Kongens fortjenestemedalje i gull for sin innsats innenfor grafikk og design.

Hans arbeider med norske sedler og frimerker har vært et vesentlig bidrag til at disse har fått internasjonal annerkjennelse for sin høye kunstneriske standard. Han har også fått en rekke internasjonale priser, og regnes blant verdens fremste gravører. Norske frimerker har blant annet blitt kåret flere ganger til verdens vakreste.

I 45 år har Sverre Morken dokumentert de store linjene i Norgeshistorien gjennom miniatyrkunsten med motiver fra plante- og dyreliv, samfunnshendelser, kultur- og industrihistorie, forskning- og folkekunst og portretter av kjente nordmenn som Amalie Skram, Edvard Grieg og Peter Christen Asbjørnsen.

I 2003 vant Sverre Morken stor heder for frimerkene som ble utgitt til 100-årsjubileet for Nobels Fredspris.

Han har eget atelier og galleri i Nord-Atnadalen.