Svett budsjetthøst i kommunene

PENGELENS: Det nye kommunestyret i Lillehammer får en tøff høst. Det gjør også andre lokalpolitikere.

PENGELENS: Det nye kommunestyret i Lillehammer får en tøff høst. Det gjør også andre lokalpolitikere.

DEL

GD mener
Gjenvalgte og nye
kommunestyrerepresentanter i Lillehammer har fått en heftig realitetsorientering om hva som venter de kommende uker. Trange tider blir enda trangere. Kommunen rammes av at inntekter reduseres som følge av begrensninger i eiendomsskatt og andre grep fra Regjeringen og stortingsflertallet. Sentralt vedtatt elendighet kommer på toppen av kommunens etter hvert kroniske tilstand med merforbruk på noen titalls millioner kroner i omsorgssektoren.

Krise i Lillehammer: – Må bruke slaktekniven på 2020-budsjettet

Et par generasjoner lokalpolitikere har kunnet forvalte en eventyrlig vekst. Kommunene har på noen tiår blitt velferdskolosser, men også et enormt byråkrati. For folkevalgte kommer både denne høsten og de neste åra til å handle aller mest om brutale øvelser for å få kostnader under kontroll. En regjering og et stortingsflertall som er mer opptatt av skattelette enn av lokalt folkestyre, har blokkert kommunenes mulighet til å gjøre noe med inntektene. Da blir kutt kommunestyrenes eneste farbare veg. Ingen av kommunene i Gudbrandsdalen kan gjennomføre kutt i utgiftene som monner, uten at det også betyr kutt i tjenester. Slik struper regjeringspartiene den lokale velferdsproduksjonen.

Det er ikke mulig å bevilge seg ut av alle utfordringer

Arbeiderpartiets gruppeleder i Lillehammer, Mads Furu, er opptatt av hvordan Regjeringens politikk rammer kommunene. I Lillehammer er dette bare en del av et brokete bilde. Her er manglende kostnadskontroll et minst like stort problem.

Vi hadde gjerne sett at nye folkevalgte hadde fått et noe mildere møte med virkeligheten ute i kommunene. Et annet stortingsflertall hadde trolig betydd et noe større handlingsrom. Samtidig er det ikke mulig å bevilge seg ut av alle utfordringer. Det gjelder også for rødgrønne politikere.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags