Gå til sidens hovedinnhold

Svineri i svineproduksjonen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For 2 år siden sendte NRK en dokumentar om kritikkverdige forhold i mange grisefjøs rundt om i landet. Landbruksminister Olaug Bollestad fra KrF var både «sint og skuffet». Det endte med oppvaskmøter og reklamekampanjer der Gilde garanterte at kjøpte du gilde, så skal du være trygg på at dyra har hatt det bra. Dermed var landbruksministeren imponert over innsatsen fra næringa.

Nå har NRK igjen vist oss sjokkerende bilder fra norske grisefjøs. Gris som ligger i trange båser uten mulighet for naturlig adferd, avbitte haler og sår, syke og skade dyr ligger i gjørme og avføring på betong gulv. Nå er ikke dette representativt for alle, likevel er det tydelig at det ikke er ryddet opp.

Arbeiderpartiet ønsker å styrke mattilsynet og veterinærtjenesten i hele landet for å sikre bedre dyrevelferd. Det må i tillegg sikres at bøndene gis inntekter til å følge krav om dyrevelferd. Samtidig bør det stilles klare krav og kraftfulle reaksjoner om det ikke følges opp. Det er også ett svik mot omdømme til resten av landbruk og næringsmiddelindustrien at det stadig kommer sjokkerende bilder fra grisefjøsene.

Nortura avslørte nylig at de ville legge ned slaktelinjen for gris på Rudshøgda. Grisen skulle heller fraktes til Tønsberg, slik at de tøyer reisetiden opp til maksgrensen på 8 timer på bil. Dette fører neppe til bedre dyrevelferd, ei heller å «ta hele landet i bruk» som landbruksnæringen er så opptatt av. Viktige distriktsarbeidsplasser i Otta var heller ikke så viktig for Nortura.

Nå kreves det handling. Ikke flotte ord og fargerike reklamekampanje som åpenbart ikke holder det den lover.

Tormod Johansen, Moelv, medlem Ringsaker Ap