SVs kamp for ikke å bli utstøtt

REPRISE FRA 2005?: Audun Lysbakken (t.h.) vil gjerne ha Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trygve S. Vedum med på samme lag.

REPRISE FRA 2005?: Audun Lysbakken (t.h.) vil gjerne ha Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trygve S. Vedum med på samme lag. Foto:

DEL

GD MENER
SVs Audun Lysbakken
har i noen dager sist uke klart å få oppmerksomhet. Han vil så gjerne få i gang en smule politisk «teambuilding», som ledd i å forberede oppkjøringen til 2021-valget. Eller formulert alternativt: Lysbakken vil så gjerne få i gang et arbeid for å unngå at SV havner i skyggenes dal.

Det har blitt med forsøket. Sps Marit Arnstad ryddet i skapet på vegne både av sitt eget parti og til Aps store tilfredshet. Det er intet tidspunkt pr. dato for å starte med en prosess som først og fremst til eksponere mulige politiske gnagsår blant dagens opposisjonspartier.

Det er ikke uten grunn at Erna Solberg har gledet seg stort over Lysbakkens initiativ. Det er sjelden å oppleve at SV og Høyre har felles interesse av en politisk dagsorden. SV med motiv for ikke å bli glemt. Høyre for å unngå økende intern strid i Regjeringen.

Det er sjelden å oppleve at SV og Høyre har felles interesse av en politisk dagsorden

Det er en selvfølge at hvert eneste parti – i opposisjon eller i posisjon – vil gjøre maksimalt for å posisjonere seg i tida fram til 2021-valget. Partiprogram skal meisles ut. Saker skal fortløpende håndteres. Og ulike målinger vil kontinuerlig ta pulsen på hva velgere er opptatt av i alle deler av landet.

Like før valget gikk Jonas Gahr Støre langt i å anerkjenne Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets tøffe kjør mot Solberg-regjeringen. Dette har ikke gått upåaktet hen blant Aps velgere.

Det har blitt legitimt for en Ap-velger å presentere seg som en Sp-velger. Det samme skjer for Høyre og Frp. Dersom denne utviklingen holder seg og forsterkes, vil det gi rystelser i 21-valget.

Et første resultat av dette ser vi i Innlandet. For første gang er det bare Ap og Sp alene som utgjør makt og styring. SV ble utelatt. Med en smule frustrasjon. Det kan bli mer av slik anonymisering. Derfor må SV forsøke å få en plass i sola.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags