Gå til sidens hovedinnhold

Sykehus i og etter korona

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Våre fremste sykehuseksperter sier det rett ut: Koronaviruset vil være med oss i vårt og alle andres samfunn i lang tid. Kanskje for alltid. Hva betyr en slik erkjennelse for tenkningen om videre utvikling av sykehusstrukturen i Innlandet?

Et tilfeldig virus har dukket opp i grevens tid. Ikke bare for viktige sykehusdebatter. Like mye for Regjeringens gryende erkjennelse av at finansieringen av nye sykehus måtte vurderes på nytt. I Oslo, i Innlandet, i Nord-Norge.

Med koronaviruset har også vårt helsevesen fått et slags nytt nullpunkt for flere debatter. Allerede før viruset nådde alles oppmerksomhet, var det klart at Sykehuset Innlandet måtte revurdere sine framdriftsplaner for nye sykehusløsninger. Helse Sør-Øst var i gang med å etterprøve alle sider ved prosjektet. Både helsefaglige og samfunnsfaglige. Signalene var gitt. Tidsplaner måtte endres. Utsettelser var undervegs.

Med koronaviruset har også vårt helsevesen fått et slags nytt nullpunkt for flere debatter

SI-direktør Alice Beathe Andersgaard har stadfestet det svært mange lenge har kjent til. Det er sykehuset i Lillehammer som i vesentlig grad er den bærende piloten for hvordan koronasmitten tas hånd om i Innlandet. Det betyr selvsagt ikke at også øvrige sykehus tar sin tørn. Men på noen områder er det arbeidsdeling. Da er det viktig å erkjenne enkelte sykehus sine fortrinn. Kan det være krevende eller farlig å erkjenne? Kan det forstyrre for noens debatt?

Viruset sender mange signaler inn i debatten om framtidige sykehusvalg i Innlandet. I mange år framover skal vi leve med dagens sykehustilbud i Innlandet. Da vil det være meningsløst å svekke fagtilbud som skal ivareta pasientsikkerheten. Det vil selvsagt også styret i Sykehuset Innlandet enkelt kunne slå fast. Nå bør tida være inne til å vise lederskap for hvordan nye løsninger skal utvikles. Ingen er uberørt av et virus.

Koronapandemien illustrerer det åpenbare - sats på sykehuset i Lillehammer