Sykehus på sotteseng

Penger: Også tomme sykehussenger koster ... Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Penger: Også tomme sykehussenger koster ... Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

DEL

gd mener 
– Pasientbehandling og økonomi blir sterkt preget resten av året, sier sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard. Koronakrisa har kostet Sykehuset Innlandet 217 millioner. Dårlig økonomi blir enda dårligere. Mange pasienter som har ventet lenge, må belage seg på forlenget ventetid. De økonomisk omkostningene er store. De menneskelige kanskje enda større.

Offentlig økonomi preges av onde sirkler det er vanskelig å bryte. Den nødvendige nedstengingen av landet, da den første koronabølgen skyllet inn over landet, kan komme til å prege velferdsproduksjonen i årevis. Redusert aktivitet betyr reduserte inntekter. Samtidig påløper ekstraordinære kostnader. Det statlige sykehusvesenet er fanget av et finansieringssystem som ikke er godt i utgangspunktet, og som definitivt ikke er tilpasset en krise som den koronapandemien har utløst.

De økonomisk omkostningene er store. De menneskelige kanskje enda større

Regjeringen og Stortinget har sette dette. Det er bevilget ekstra penger, og eierne kan heller ikke sies å ha vært knipne med krisehjelp. Samtidig er situasjonen preget av usikkerhet, og av at ingen akkurat nå ser enden på det vi må karakterisere som en unntakstilstand.

Dette forsterkes selvsagt av at situasjonen allerede før koronaen var vanskelig, med negative driftsresultater over hele fjøla.

Sykehusledelsen fortsetter sin jakt på mulige kostnadskutt, særlig ved divisjon Gjøvik-Lillehammer. Sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard fortsetter å snakke om en drift som gir åtte millioner kroner i underskudd hver eneste måned, samtidig som politikere flest forholder seg tause og passive.

Vi har et håp om å kunne friskmelde samfunnet for øvrig etter koronapandemien i løpet av et par år. Sykehusvesenet blir fortsatt liggende på sotteseng, fordi politikere som har gitt fra seg ansvaret for helsevesenet ikke vil ta det tilbake.



Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags