Sykehusløfter som ikke blir innfridd

BLIR HAN LURT?: Ordfører Bjarne E. Holø i Lom (Sp) vil ha forsikring fra adm. direktør Alice Beathe Andersgaard i Sykehuset Innlandet om at han ikke blir lurt.

BLIR HAN LURT?: Ordfører Bjarne E. Holø i Lom (Sp) vil ha forsikring fra adm. direktør Alice Beathe Andersgaard i Sykehuset Innlandet om at han ikke blir lurt. Foto:

DEL

GD MENER
Sakte, men sikkert går det opp for politikerne, inkludert fylkesordføreren og ordførerne i distriktene, at Sykehuset Innlandet er i ferd med å bryte egne løfter.

Ordspillet om å desentralisere det som kan desentraliseres av spesialisthelsetjenester, er i ferd med å bli avslørt. Rammen som er avsatt til et nytt sykehushustilbud i Innlandet er ikke engang nok til å realisere et nytt sykehus, inkludert samarbeidende sykehus. Langt mindre er det ressurser til den angivelige satsingen knyttet til lokalmedisinske sentre.

Dette betyr flere alvorlige brudd på gitte forutsetninger. Ordførere, ikke minst knyttet til helseforetakets politiske referansegruppe, har gitt tilslutning til ny sykehusmodell i tillit til satsing i distriktene. Slik også styreleder Anne Enger har brukt sin posisjon til å forsikre om.

Sykehuset Innlandet er i ferd med å bryte egne løfter om å desentralisere tjenester

Minst like alvorlig er det at helseforetakets faglige begrunnelse for å legge ned Bredebygden på Otta, nå svikter. Helseforetaket forbereder om kort tid et vedtak der nye ambulerende team – i større grad enn i dag – skal knytes til LMS på Otta. Også dette forslaget baserer seg på leirføtter.

Det helt sentrale for all utredning i Sykehuset Innlandet er at helseforetaket nå forbereder en ny struktur der det blir mindre – ikke større – satsing på desentraliserte spesialisthelsetjenester. Sykehuset i Lillehammer kunne utmerket godt ha satset sterkere på spesialistutvikling på Otta.

Det går motsatt veg. Styret vil på kort sikt stramme inn satsing på Lillehammer. Dermed også på Otta. Styret vil på lang sikt satse på en ny modell som ikke har ressurser i seg til sterkere satsing i distriktene. Begge deler er brudd på gitte forutsetninger. I en slik situasjon fortoner det seg alvorlig å skulle avvikle Bredebygden. Det er på tide at politikerne kommer opp av stolene sine.

Slik er de tre modellene for framtidas sykehus

– Ny plan for psykisk helsevern er bare en bløff, sier overlegene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags