Gå til sidens hovedinnhold

Ta grep, døler og følg oppfordringen!

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Politikerne i Dovre har fått klar beskjed om å gjøre mer for å utvikle næringslivet. – Det holder ikke kun å snakke om næringsutvikling, kommunen må delta aktivt, sa Ida Amble Ruge til politikerne denne uka.

Klar tale og aktive grep er akkurat det mange kommuner trenger. Dovre er en av flere kommuner i Distrikts-Norge hvor antall personer som er i jobb stadig blir færre.

Det er utfordrende å skape nye arbeidsplasser i en kommune med synkende befolkningstall og hvor nesten en tredel av befolkningen er over 65 år, men desto mer viktig. Dovre, som mange andre kommuner i Gudbrandsdalen, trenger nye, unge innbyggere. Og yngre innbyggere trenger en interessant jobb det er mulig å leve av.

Antall nyetableringer gjenspeiler temperaturen i næringslivet. Sammenlignet med de andre kommunene i Nord-Gudbrandsdal ligger Dovre midt på treet. Kommunen ligger derimot på bunn når det gjelder tilskudd fra Innovasjon Norge. Det er på høy tid at næringslivet tar i bruk de verktøyene som finnes. Kommunen må bistå med sin kompetanse, veilede og ikke minst investere penger i prosjekter som bidrar til nye arbeidsplasser.

Næringsutvikling et kommunalt grep for å skape et godt lokalsamfunn

Flere kommuner som Sør-Fron, Skjåk og Ringebu går aktivt inn med støtte for at flere boliger skal bygges. Boligbygging skaper nye rom, men også arbeidsplasser. Det er flere måter å bidra til utvikling på.

En fersk rapport fra Vista og Samfunnsøkonomisk analyse AS viser at kommuner som lykkes med næringsutvikling tar utgangspunkt i kommunes geografiske og næringsmessige fortrinn. For å lykkes er det også avgjørende at kommunen ser næringsutvikling som en del av kommunens arbeid for gode lokalsamfunn.

Planen som definerer Dovres satsingsområder, har ikke blitt oppdatert siden 2012. Det er på høy tid at Dovre følger oppfordringen fra Skåppa og tar grep. Flere kommuner bør også følge etter. Så må en ny plan for næringslivet ikke bare resultere i fine ord, men konkrete tiltak.

Les også

– Det holder ikke kun å snakke om næringsutvikling