Vi ungdomsskoleforeldre har makt til å bremse russemaskineriet i videregående fra start og få til noe helt nytt fra 2026. Det er nå du har valget. Med ganske små grep kan du og ungdommen din slippe store kostnader – i form av kroner, tårer, tid, energi og tapt faglig og sosial læring. Står vi sammen, kan vi ungdomsskoleforeldre bremse kyniske kremmere med salgsapparat helt inn i klasserommet. Mange jobber allerede med saken, men det tar tid å få på plass regelverket, og også å endre selve ideen om russetida hos de unge. Derfor er det viktig at foreldre som har en tiendeklassing eller niendeklassing nå, hjelper endringen fram.

Ungdommene våre er kloke og har skjønt problemet, men de trenger støtte for å bryte mønsteret. Årets russerevy på Lillehammer handler om hvordan en fallen buss-sjef får reise tilbake i tid og gjøre om noen dårlige valg som han gjorde på videregående, slik at han får en mindre fet russetid, men et bedre liv etterpå. Hvis ungdommene fikk styre sin avgangsfeiring uten at de kommersielle aktørene skulle selge dem ideene og utstyret til «den feteste russetida», ville mange valgt en mye kortere, jordnær og felles feiring, slik som i Sverige, Finland og Danmark. Det viser intervjuer med forhenværende russ.

Snakk med din ungdom om at det vil bli en ny tradisjon innen få år, og trolig en kortere avgangsfeiring i et par uker i juni, slik som i Nord-Norge. Det er dumt å binde seg til en millionkontrakt nå i høst om leie av buss i seks uker i april og mai i 2026. Vil de jobbe dugnad og deltid i flere år for å ha en buss et par uker? Når trenden ved mange skoler nå er å dele på arbeidet og lage fellesarenaer for hele kullet, russekroer og skolegensere – hvor mye innsats gidder de egentlig å legge i eksklusive grupper, med egne gensere, dyre sanger og slippfester for spesielt inviterte? De må også regne med at det vil bli trått økonomisk, pengene sitter ikke løst verken i familier eller næringsliv – og alt koster mer.

På foreldremøtet på ungdomsskolen bør Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) få med rektor fra videregående til å beskrive overgangen og russemaskineriet som venter innenfor skoleporten. Både skole og foreldre vil ha nytte av et foreldreråd/FAU light det første året på videregående. Bruk møtet i 10. klasse til å finne engasjerte foreldre. Det dere bruker av tid i FAU til å skape et kull og lage felles opplegg, vil spare dere for mange triste timer senere, med en sliten eller utstøtt ungdom. I Viken etablerer de nå FAU i førsteklasse på fem skoler. Og på videregående vil foreldre ha nytte av å alliere seg tidlig – lag Facebookgrupper for klassen og for kullet før skolestart. Foreldregruppen er også ny, og en kontaktkanal i kullet er god å ha.

Om du mener at din ungdom er blant dem som klarer seg uansett, så tenk over læringen som jenter og gutter kan få i det norske russesystemet. Medier landet rundt fanger opp historiene. Vil du at jenta di på 16 år skal bli veid utenfor russebussen, eller konkurrere med andre jenter om å sende fristende bilder av seg, før hun blir vurdert for å få rulle? Skal hun fortsatt bli tilbudt Botox, solarium og extensions som en del av russepakka? Bli tatt sugebilder av, som spres i hemmelige chat-grupper blant gutta?

Vil du at gutten din skal gjøre sin første store handel svart, når de ansetter russebuss-sjåfør? Skal han slite med dårlig samvittighet for hvordan han behandlet barndomsvenner som ble stående utenfor russegruppen, og for andre handlinger?

Jeg unner ungdommene våre en skikkelig livat avgangsfeiring i tredjeklasse. Men jeg unner også alle å oppleve seg som en del av et fellesskap i tre år. Det vil gi mer helse, trivsel og læring. I dag er det bare russekremmerne som vinner når elever og grupper konkurrerer i tre år.

Din ungdom vil være bedre tjent med å få manøvrere seg friere gjennom de tre årene, utforske nye vennskap, og ha en sjans til å bli invitert på fest neste gang, selv om hun eller han ikke ble bedt denne helga. Eleven din bør få bruke energien på å klare skolen og til slutt eksamen, og ikke måtte ha flere deltidsjobber for å finansiere buss, russelåter og fester – eller måtte ta opp igjen fag for å få vitnemål. Kort sagt: få utvikle seg som en normal ungdom, ikke bli et gjengmedlem, men lære seg å ta ansvar som et individ og ha friheten til å være et individ.

Og sammen kommer vi oss dit. Skal vi si senest i 2026?

Karianne Stordal, initiativtaker Russeforeldre på 2020-tallet, Lillehammer