Gå til sidens hovedinnhold

Tar staten regninga

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Lillehammer Høyre påstår at staten tar regninga hvis Olympiaparken permitterer ansatte. Det er bare halve sannheta. De ansatte tar en stor del av regninga. De får nesten halvert inntekta si ved permittering. Det gjelder ansatte hos alle arbeidsgivere ikke bare Olympiaparken.

Ledighetstrygd er litt over 60 prosent av lønn. Stortingsflertallet med Høyre i spissen vedtok for få år siden at det ikke opptjenes feriepenger av ledighetstrygd. Ved langvarig ledighet vil tapte feriepenger bety mye. Opptjening til alderspensjon i både folketrygd og tjenestepensjoner blir lavere ved arbeidsledighet. Etter at pensjonsreformen fjernet besteårsregelen for opptjening av alderspensjon så vil gode og dårlige inntektsår telle likt.

Tidligere avgjorde de 20 beste årene nivået på alderspensjon i folketrygden. Det hjalp alle som hadde noen år med dårlig inntekt enten det var på grunn av ledighet, langvarig sykdom, videreutdanning eller deltid. Når vi regner med tap av feriepenger og tap av framtidig pensjon så er nok inntektstapet et sted mellom 40 og 50 prosent for de ansatte ved arbeidsledighet.

Helge G. Galtrud, Lillehammer