Tenk konsekvens før tur

FJELLTURER: Redningstjenesten belastes unødvendig når turgåere ikke tenker konsekvens.

FJELLTURER: Redningstjenesten belastes unødvendig når turgåere ikke tenker konsekvens. Foto:

DEL

gd mener
Dette er sommeren nordmenn er på oppdagelsesreise i eget land. De kjente stedene besøkes og ikke minst utforskes. Mange drar på fjellet. Velkjente turmål, som Besseggen, Galdhøpiggen og Ridderspranget, kan virke som trygge valg. Selv om turmålet er populært, betyr ikke det at fjellturen er fri for utfordringer.

I helgen hoppet en mann i 40-årene over det store gapet i Sjoa kalt Ridderspranget. Enhver som står på kanten av det 2 meter brede juvet, bør tenke konsekvens. Bare flaks gjorde at det gikk bra. Vegen tilbake var vanskeligere. Den norske turisten begynte derfor å gå mot Murudalen. Politi og frivillige lette i mange timer for å finne ham igjen.

Senest forrige uke, måtte Vågå Røde Kors hente ned to nordmenn i 50- og 70-årene fra Besseggen. Besseggenpatruljen forteller at de har møtt flere som har hatt behov for hjelp fra luftambulanse.

I fjellet bør respekt og sunn fornuft overgå behovet for bekreftelse

Dette er kun noen eksempler på at det er lett å undervurdere kjente turmål. Folks atferd i fjellet koster redningstjenesten store ressurser. Hovedredningssentralen forteller VG at de har hatt flere utrykninger i juli i år enn i fjor – selv om en stor andel av turistene i år er nordmenn. Mange legger ut på krevende turer uten å ha gjort nødvendige forberedelser.

Trafikken på UT.no, DNTs turplanlegger, har økt med åtti prosent siden i fjor. På topp-ti-lista over turer som blir mest søkt på, er seks kategorisert som «krevende», to som «middels» og to som «ekstra krevende».

Krevende og spektakulære turer er populære. Ikke minst er det gjevt å dele bilder av bragden i sosiale medier etterpå. Selv om de norske turistene i den norske fjellheimen er flere i år, er fjellet det samme. I fjellet bør respekt og sunn fornuft overgå behovet for bekreftelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags