Tenk på et tall …

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Merethe Kjellberg (Ap) driver tallgymnastikk når hun går i rette med Møllerløkkens (H) innlegg om utviklingen av arbeidsplasser innen offentlig/privat virksomhet på Lillehammer mellom 2014/19. Siden Kjellberg viser til prosentvise endringer, må hun kjenne antall arbeidsplasser både i 2014 og 2019. Hvis hun hadde oppgitt endringen fra 2014 til 2019 i absolutte tall hadde det vært en opplysning til å bli klok av.

Så til hennes utlegning om veksten i offentlige arbeidsplasser. Det er naturligvis ingen ulempe for en by at den har offentlige arbeidsplasser. Det er imidlertid en ulempe at offentlige arbeidsplasser forsvinner, og det er tilfelle for Lillehammer.

Sammenslåingen av Oppland/Hedmark til Innlandet fylkeskommune har ført til tap av offentlige arbeidsplasser på Lillehammer. En slik endring har Lillehammers politikere liten mulighet til å påvirke.

Politikerne som sitter i posisjon i Lillehammers kommunestyre har imidlertid eneansvar for at det i forrige valgperiode forsvant ca. 40 årsverk innen førstelinjetjenesten i helse og omsorgssektoren, og at det er vedtatt nye kutt på 40-50 årsverk for 2021.

Det er offentlig kjent at kuttene i forrige periode ga merkostnader på mer enn 100 mill. kr. gjennom noe økt overtidsbruk hos egne ansatte, og en vesentlig økning i kjøp av tjenester fra vikarbyråer. Er det overgangen fra offentlig tjenesteyting til privat drift innen helse og omsorg som forklarer Kjellbergs tallgymnastikk hvor hun viser til en økning på 2 % i privat sysselsetting på Lillehammer i forrige valgperiode?

Det er offentlig kjent at behovet for helse og omsorgstjenester vil øke i tiden som kommer, likeledes vil det bli mangel på fagpersonell. Skal det økte behovet for tjenester dekkes av private foretak? Er en overgang fra offentlig til privat drift i helse og omsorg i samsvar med Arbeiderpartiets partiprogram?

GDs lesere fortjener at Merethe Kjellberg svarer på disse spørsmålene på GDs debattside. Det er mange som ikke bruker bloggposter/Facebook for å holde seg orientert om samfunnsspørsmål.

Olav Bonesmo, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags