Tenker de ler av oss på Hamar...

12. februar 2019: Kristin Dahl Sørensen Dimitrova tente ilden i Lysgårdsbakken på sin 25-årsdag, 25 år etter at OL-ilden ble tent. Begivenheten ble sendt direkte på NRK med et hundretalls tilskuere til stede i 1994, midt under åpningsseremonien. (Illustrasjon)

12. februar 2019: Kristin Dahl Sørensen Dimitrova tente ilden i Lysgårdsbakken på sin 25-årsdag, 25 år etter at OL-ilden ble tent. Begivenheten ble sendt direkte på NRK med et hundretalls tilskuere til stede i 1994, midt under åpningsseremonien. (Illustrasjon)

Av
DEL

leserinnleggLasse Eriksen, tidligere Vålerenga spiller, la ut noen flotte bilder på sin Facebook side her om dagen. Overskriften var "Folkefest til tusener på Jorekstad".

Dette var selvsagt fra cupkampen i 1985. Visstnok over 11.000 tilskuere var det på på kamp den gang. Kommentarene lot ikke vente på seg. Alle jeg kunne se var fra vårt distrikt. Det var liksom ikke måte på hvor fantastisk dette var. Ren nostalgi. Uttrykket "det var tider det", gikk igjen et titalls ganger.

Jeg er enig at dette var stort. Den gang, ja. Men som med OL i 94 har vi en lei tendens til aldri å bli ferdig med ting her oppe ved Mjøsas nordbredd. Kanskje er det derfor det ikke blir en ordning med fotballen heller?

Man blir ikke spesielt god av å drømme om gamle dager. Og drømme, det er noe vi er flinke til. Drømmen om et nytt OL henger også over byen som en tjukk tåke. Da blir sikten som kjent dårlig. Jeg har sans for Einar Busterud, ordfører på Hamar, som uttalte følgende i forbindelse med at vi feira 25 års jubileum for vinter OL: "Lillehammer sitt problem er at dere aldri blir ferdig med noe. På Hamar var OL over i 94. Og bra var det for oss’"

Busterud, klok som han er, mente at Hamar selvfølgelig hadde unngått OL-tåka, og har satset på de rette tingene, nemlig næringsutvikling, infrastruktur og arbeidsplasser. Den gode Busterud hadde sikkert også lest doktorgradsavhandlingen til Gaute Slåen Heyerdahl ved NIH. Heyerdahl sier her at "Historien har vist oss at OL ikke er en investering med noen som helst økonomisk bærekraft. Vi har heller ingen forskning som viser at arrangementet har varig positiv virkning på folkehelsen. Så hvorfor kjempe om å få arrangere?"

På Lillehammer er det fortsatt mange som tror at det er vintersport og arrangementer som skal sikre inntekter til å bære velferden til oss som bor her. Og mens vi rydder opp etter skifestivalens økonomiske fadese, flyttes arbeidsplassene sørover i raskt tempo. Jeg tenker de ler godt av oss på Hamar.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags