Gå til sidens hovedinnhold

Test deg, ikke skam deg

Artikkelen er over 1 år gammel

GD mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Koronasyndebukkene står i kø. Ikke bare for å teste seg, men også for å bli hetset i offentligheten. Denne uken er det de unge som får gjennomgå. De som fester og drikker alkohol. For noen uker siden var det solhungrige nordmenn som dristet seg til utlandet, de som kastet seg i bilen til Sverige for å handle, og de som ga blaffen i å holde en meters avstand på reise rundt i Norge.

Alt skulle vi gjerne vært foruten. Nå skyter utviklingen i antall smittede fart. Kommuneoverlege Anders Brabrand frykter et stort koronautbrudd. Han har rett i at vi bør kritisk vurdere alkoholbruken der vi omgås andre. Det er et lite offer å droppe en fest. Det er også et lite offer å droppe sydenturen eller handleturen. Men bak folk sine handlinger, må vi ikke glemme at regjeringen tok valget om å tillate mer. Når de som bestemmer åpner opp, er det forståelig at folk lar seg friste.

Folk og miljøer som frykter smitte må ikke tie

Regjeringen har tatt en kalkulert risiko. De ga etter for press fra andre land, og av frykt for utviklingen i enkelte næringer. Nå er prisen i ferd med å bli høy.

Opp mot halvparten av koronasmitten i Norge de siste ukene har kommet utenfra. Nå har regjeringen brått fått hastverk. Onsdag hasteinnkalte de til pressekonferanse. Flere land og regioner i våre naboland har blitt røde. Ingen land er lenger grønne. De er gule. Vi kjører ikke på gult lyst. Vi anbefales ikke å reise ut av landet.

Etter mye fokus på de unge, strammer regjeringen tøylene på nytt. Regjeringens valg fikk følger. Nå må folk hente motivasjon for en ny dugnad. Det er tid for å slutte å skylde på andre. Alle må ta ansvar for sin oppførsel. Folk og miljøer som frykter smitte må ikke tie. Som helseministeren har sagt, «Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg».