Gå til sidens hovedinnhold

Tiden vi har foran oss kan bli den tøffeste

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


For første gang letter regjeringen på koronatiltakene selv om smitten stiger. Torsdagens lettelser markerer et vegskille. Smitten slippes mer løs. Slik skal vi også bygge en større immunitet.

Utelivsbransjen trekker et etterlengtet lettelsens sukk. Likevel kan vi ikke senke skuldrene. Tiden vi har foran oss kan bli den tøffeste.

Mange er mektig lei begrensningene. Vi lengter tilbake til et normalt liv, samtidig går vi inn i en tid hvor viruset vil ramme oss enda mer enn før.

Flere vil bli syke, flere kommer til å måtte isolere seg og leve i karantene. Danmark ligger foran oss. Den første uken i januar har det vært en kraftig stigning i antall smittede med omikron. Det positive er at det ikke er en tilsvarende økning i antall intensivinnleggelser.

Selv om omikron-varianten ikke slår oss fullstendig i bakken, vil smittevernreglene sette samfunnskritiske arbeidstakere ut av spill. Et allerede hardt belastet helse- og omsorgsvesen vil bli ytterligere presset. Vi vet at manglende helsepersonell gjør at annen viktig helsehjelp settes på vent.

Regjeringen har strukket ut en hånd, uten å åpne den helt

Den ferske regjeringen, med en noe ustø krisehåndtering, balanserer på en sylskarp knivsegg. Smittetoppen ligger foran oss. De kritiske stemmene har vokst. Samfunnet skal fungere med mer smitte, men samtidig ikke for mye. Derfor har regjeringen strukket ut en hånd, uten å åpne den helt.

Vi må holde ut på hjemmekontoret, vi må huske på munnbindet når vi går på butikken, og vi må slutte festen mens den fremdeles er god. Det blir ikke enkelt å fortsette det nye året med motivasjonen på topp, men vi får minne oss selv på at vi gjør det for alle de voksne og unge som ikke tåler en belastning til. Vi gjør det for at en av de nærmeste, en nabo eller venn skal få nødvendig behandling for annen sykdom.

Denne gangen tippet stemmene fra utelivet vektskåla mot et åpnere samfunn. Om to uker kan stemmene fra helsesektoren få vektskåla til å tippe motsatt veg. Det nye året byr foreløpig ikke på mye stabilitet.