Hvor mange foreldre irriterer seg ikke grønn over TikToks massive inntreden i unges liv. Korte videoer opp igjen og opp igjen med alt fra dansing til influensere som reklamerer for et produkt. Dette ser dagens unge på i time etter time, hvis de får mulighet. Sosiale medier er dagens massesuggesjon. Sittende på hvert sitt rom, med en mobil i hånden, blir barn og unge utsatt for den samme påvirkningen. Når en jente bosatt i Nord-Norge og en på Østlandet møtes i Oslo, vil de besøke de samme kafeene og kjøpe de samme klærne, fordi andre unge i sosiale medier har fortalt dem hva som er kulest akkurat nå.

At TikTok er en massiv kanal for påvirkning er det ingen tvil om. 73 prosent av unge mellom 9 og 18 år bruker kanalen, ifølge Medietilsynet. Mot slutten av 2022 hadde 1,2 millioner nordmenn en bruker der, inkludert en statsråd eller to.

Appen kan spore hvor vi er, få tilgang til mikrofon og kamera og samle inn data fra brukerne. Eksperter frykter at det som samles inn havner hos etterretningstjenesten i Kina. Den kinesiskeide appen har de siste årene blitt beskyldt for sensur, overvåking av journalister, for å være en propagandamaskin for Putin og en internasjonal sikkerhetstrussel.

Da er det ikke rart at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) måtte svare for seg da det viste seg at hun hadde appen installert på sin tjenestetelefon. Vi voksne, enten vi er statsråder, byråkrater, foreldre eller brukere, er nybegynnere. Det haster å finne ut av bruken.

Akkurat nå legger de politiske partiene planene for årets kommunevalgkamp. Det tas avgjørelser om hvilke kanaler som skal brukes for å nå fram til de ulike velgergruppene. Frp vil ha forbud mot TikTok for alle i regjeringsapparatet og departementene, i tråd med utviklingen i EU, Canada, USA og Danmark.

Venstre foreslår en mildere linje og vil ha felles spilleregler for hvordan partiene skal bruke den kinesiske appen i valgkampen. Et klokt forslag Stortinget bør enes om. Sosiale medier skaper nye dilemmaer for demokratiet. En app som TikTok medfører en stor sikkerhetsrisiko, men har samtidig et enormt potensial til å nå yngre velgere.

Valgstyret i Oslo har akkurat vedtatt at de ikke vil bruke TikTok for å gi unge innbyggere valginformasjon før årets valg, fordi appen er kommersiell. Når valgstyret sier de vil bruke Facebook i stedet, bommer de fullstendig. Skal politikerne faktisk nå fram til de unge velgerne, må de benytte kanalene de unge bruker. En kanal hvor de unge samtidig er et lett bytte for påvirkning fra ytterliggående krefter. Sosiale medier er ekkokamre, hvor brukerne får mer av det de allerede liker. Det øker sjansen for økt polarisering i samfunnet og kan bidra til å svekke demokratiet. Venstre har kalt inn alle partier for et diskusjonsmøte 22. mars om TikTok i valgkampen. Møtet er en viktig milepæl på vegen mot en mer bevisst og sikker bruk.

Den kinesiskeide appen tar en stadig større del av kaka. Kina har rett og slett tatt bakvegen inn til Hamar. Kommunestyret var ikke klar over at TikTok skulle lagre data i et nytt datasenter som allerede er under bygging. Justisdepartementet var heller ikke informert og skal nå vurdere etableringen.

Norge kan si nei til å være en lagringsstasjon for TikTok, men storsamfunnet kan ikke vende ryggen til appen. Dersom ikke politikere, foreldre eller lærere er med og diskuterer bruken og setter rammene, er det som å sende en hel ungdomsgenerasjon alene på et tog, uten lokomotivfører eller billettkontrollør.

Storsamfunnet må diskutere bruken, sette grensene og delta. Akkurat slik Skjåk gjør når de i sommer skal friste unge til kommunen ved hjelp av blant annet TikTok. Vi bør ikke stenge sosiale medier ute, samme hvor mye de irriterer oss.