Til Hamar med slakt: Kan hun eller vil hun bidra til at Innlandet inkluderer hele innlandet?

BUDEIE: Flere budeier, med og uten dyr, trengs for å få fart på Innlandet. Hederstittelen viser samtidig behovet for å komme tettere på vårt eget innland. Der inkludering av en samlet regions muligheter alltid må være en sentral ledetråd.

BUDEIE: Flere budeier, med og uten dyr, trengs for å få fart på Innlandet. Hederstittelen viser samtidig behovet for å komme tettere på vårt eget innland. Der inkludering av en samlet regions muligheter alltid må være en sentral ledetråd. Foto:

Av
DEL

GODT NYTT ÅR!
Erna Solberg har ved årsskiftet
i Innlandet oppnådd en seier hun egentlig ikke ønsket seg. Og hun har fått et tap hun kjempet mye for å unngå.

Hun og Høyre ville fjerne fylkeskommunene. Hun ville mer: Kommunekartet burde bli kraftig endret til langt større og sterkere kommuner. Intet har slått til. Kompromisset ble en sammenslått innlandsregion og et kommunekart uten en eneste endring i Innlandet.

Vil Innlandet med et slikt ståsted få en statsministers fulle oppmerksomhet, støtte og «eierforhold»?

Ser hun potensialet mange snakker om med et grønt skifte, tusenvis av arbeidsplasser og med jord- og skogbruk som grunnlag for nye arbeidsplasser vi i dag knapt har?

Minst like viktig: Vil Høyre – av alle – være partiet som setter seg i førersetet for å motvirke den storstilte interne sentraliseringen som pågår og som vil forsterke seg i Innlandet?

Det påtroppende lederskapet i Innlandet fylkeskommune, anført av Even A. Hagen (Ap), har vært overraskende lite politisk nytenkende knyttet til regionreformen.

Hva er den politiske signaturen fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet som vil bli stående som uttrykk for politisk styringsvilje?

Verken økonomi eller nye oppgaver er på plass slik det engang ble snakket pent om fra regjeringen. Men hvordan bruke et slikt faktum bortsett fra å argumentere for sentralisering selv en Høyre-/Frp-ledet regjering knapt kunne ha gjort bedre?

Innlandet Arbeiderpartis politiske gen er i ferd med å bli visket ut. Det bør bekymre partiet. Og i like stor grad de deler av Innlandet som ikke vil ha framtid dersom viljen til politisk styring forvitrer.

Det samme gjelder for Senterpartiet som fortsatt er i medvind. Men bare unntaksvis skyldes dette en utøvd lokal og regional makt i Innlandet. Å være bremsepedal for Innlandet Ap kan knapt være Innlandet Sps viktigste misjon.

Skal sentrum og periferi i Innlandet settes opp mot hverandre? Helst ikke, men om nødvendig må det også bli et ja.

Oslo-regionen har hatt suksess, også fordi det historisk har vært ført en sterk og politisk begrunnet distriktspolitikk.

Mjøsregionen må langt sterkere enn i dag være opptatt av at det på samme vis blir ført en sterkt og politisk begrunnet politikk for å ivareta innlandet i Innlandet.

Knyttet til årsskiftets regionendring er det vanskelig å se hvordan Fylkesmannen og fylkeskommunen har tatt grep som vekker oppsikt for kreativitet og politisk handling.

Enn så lenge er det signalet om uendret videregående skolestruktur som vitner om et forsøk på politisk styrt annerledeskultur.

I løpet av fire år vil et kommunekart være i en forberedende omstilling. Fylkesmann Knut Storberget mener dette, men kommuniserer budskapet lavmælt. Enn så lenge.

Fylkesordfører Even Hagen må på sin side få orden på Innlandets egen regionstruktur.

Hva med å invitere Erna Solberg med på laget for å utvikle et distriktspolitisk prøvekjøkken i Innlandet?

Vi snakker tross alt om store nasjonale og internasjonale verdier i vår region. Verdier som vil bli skadelidende om vår spredte infrastruktur kollapser utenom de store transportårer.

Erna Solberg er for sent ute med sitt slakt til Hamar. Slakteriet er for lengst avviklet. Men Hamar vil trenge videre impulser på samme vis som Innlandet for øvrig.

Selvsagt skal vi «klare oss sjøl». Men regjeringen ville noe med vannkraft, skipsfart, petroleum, oppdrett og marine næringer i utvikling. Hva mer?

Regjeringen har sikkert allergi for slikt som selvråderett og selvforsyning. En gang var slikt viktig. Det er viktig fortsatt. For det handler om forvaltning av verdier og ressurser. Du verden hvor mye ugjort det er i Innlandet.

Godt nytt år!

Hallvard Grotli, politisk redaktør i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags