Tilbud i endring - sykehus og helse-tjenester

Av
DEL

leserinnlegg

I GD 9. oktober fortalte Anne Enger at for å utvikle seg så må det endringer til. Dette er det vel ingen politikere som motsetter seg, for det er vel den sikreste måten å få brukt penger på uten at noe positivt skjer.

Det skal bygges nytt sykehus, antakelig rundt Moelv. Det blir litt lenger transport av pasienter fra utkantene, men hva gjør vel det, kommer de ikke tidsnok fram så har helsevesenet spart de pengene. Det blir vel ikke plass til alle likevel, mulig i et nytt provisorisk bygg. Regner med at det heller ikke her skal skules til hva som er bygd tidligere.

A-Hus er vel enda ikke ferdig, slik at de kan slippe korridorpasienter. Nå er det vel litt hjelp i at Aker er blitt tatt i bruk igjen i tillegg til legevakt. Også en del endringer som er nødvendig for utviklingen, men tenk hvor masse penger som er sløst bort til ingen nytte.

Kalnes i Østfold er også nylig «ferdig» og tatt i bruk, og planene for tilbygg for å få nødvendig plass er vel under utarbeidelse og helt nødvendig.

I Oslo er det bestemt at Ullevål skal rives og nytt sykehus bygges på Gaustad. Penger står det i hvert fall ikke på, men det blir ikke så mye igjen til pasienter og medisiner. Så får heller køene bli litt lenger

Om det bygges flere nye sykehus, vil de aldri se seg tilbake for å ta lærdom av hva som ble gjort feil.

Det skrives om uverdig behandling og feil behandling av pasienter og eldre, og om ledelse som legger seg flate og går gjennom rutiner slik at det ikke skal skje igjen. Dette hører vi hver gang det skjer noe.

Det siste var den døende som måtte vente en time på nødvendig pleie. I Norge er det nå blitt ekstrem risikosport å bli gammel.

Kanskje det ville vært medisin om ledelse, styrer i helsesystemet og politikere med familie og pårørende måtte stå i den samme køen som den vanlig mann.

Jeg hadde noen år helseforsikring. Jeg fikk derved oppleve hvordan helsevesenet burde være, uten å måtte vente på verken undersøkelse eller behandling.

En ting som alle som har vært på sykehus er enige om, er at de som jobber der gjør sitt beste og burde være et forbilde for mange hoteller med hensyn til omsorg og servise.

I GD 4.11. står det at det blir mindre penger å rutte med. Det vil vel forundre mange om det ikke kommer nedskjæringer i helse og omsorg.

Stein E. Simensen, Oslo


Artikkeltags