-Nettavisen: -  Det er et betydelig andel av som blir tatt ut i løpet av våren, sier Gunnar Hovland, ny toppsjef i Tine, til Nettavisen.

Han viser til at Rema 1000 og Coop kutter begge ut såkalt ekstern varefremming. Det gjør at Tine-ansatte ikke lenger kan røre sine egne varer ute i butikk.

Dermed må meierikjempen kutte antall ansatte.

Ni må gå

Tine bekrefter nå til Nettavisen at de må redusere med ni årsverk bare som følge av Rema-kuttet. Hvor mange som forsvinner som følge av at Coop-kuttet, som skjer i juni, er fortsatt ikke avklart.

- Men det vil være noe liknende der. Det er en omstilling som pågår for tiden, sier Hovland.

Færre ysterier

Men det er ikke det eneste området hvor Tine vil kutte jobbe i år. Selskapet sendte onsdag ettermiddag ut en melding om at de vil kutte antall osteysterier i Norge.

Dette kommer etter at at WTO har pålagt Norge å fjerne eksportstøtten. Dette blir gjennomført fra 2020.

Ysteriene på Voss, Ørsta, Verdal og Elnesvågen i Fræna er de fire ysteriene i faresonen. Minst ett av disse vil bli lagt ned, ifølge kommunikasjonsjef i Tine, Lars Galtung.

- Vi har sju eller åtte forskjellige alternativer vi ser på for hvordan vi skal gjøre dette. Ingenting er besluttet utover at minst ett av ysteriene legges ned, sier Galtung til Nettavisen.

Han bekrefter at også dette innebærer nedbemanninger.

- Men vi vet ikke hvor mange det blir ennå, sier han.

Romsdals Budstikke skrev tidligere i dag at et av ysteriene, Elnesvågen, vil bestå, men det vil ikke Galtung bekrefte.

Effektivisering

Kuttene kommer på toppen av en voldsom effektivisering i Tine som har pågått over flere år. I løpet året som gikk ble det 200 færre ansatte ved Tine i Norge.

- Dette er en del av effektiviseringsprosessen som pågått over tid. Bare i fjor kuttet vi 250 millioner kroner i kostnader. Vi bruker ny teknologi og gjør alt vi kan for å være så effektive som mulig, sier Tine-sjef Hovland.

Kuttene kommer som følge av at antallet meierier skal kraftig ned.

- Da jeg startet i Tine på 90-tallet var det 181 Tine-meierier. Nå er det 31. Ingen industrier har tatt ut like mye effektivisering som meieriene, sier Hovland, som understreker at kuttene ikke er ferdig ennå.

- Om ti år er vi kanskje 15 meierier, sier Hovland.

- Så vi snakker om en halvering fra dagens nivå?

- Ja, det kan vi ikke utelukke. Med den nye teknologien trenger vi større skala. Norge er lite, vi er ikke større enn storbyregionen Hamburg. Hamburg har vel bare ett meieri. Skal vi være konkurransedyktige mot import, må vi legge om driften, sier Hovland.