Til høsten flytter hun til England. Nylig ble Tiril Høye Rahn fra Ringebu én blant 30 norske som mottok stipend fra Aker og Kjell Inge Røkkes stipend-stiftelse, Aker Scholarship. Det skal hun bruke når hun tar fatt på masterstudiet ved det prestisjetunge og verdensberømte Oxford-universitetet.

Ambisiøs

Stipendstyret består av Gro Harlem Brundtland, Kjell Inge Røkke, Anne Grete Eidsvig, Tore Myrholt og Øyvind Eriksen. I statuttene heter det at stipendet gis til «unge ambisiøse mennesker som ønsker å bidra i samfunnet».

– Det må bety at du er et ambisiøst menneske?

– He, he. Ja, jeg er kanskje det siden jeg har lyst å jobbe med fredsbygging. Det krever nemlig ikke bare optimisme og kunnskap. En må også være ambisiøs, kunne språk og ha kjennskap til kultur, samfunnsstrukturer, økonomi og politikk.

Amerikansk universitet

I Abu Dhabi fordyper studerer 23-åringen fra Ringebu seg i fredsbevarende arbeid i Midtøsten.

– Hvorfor akkurat Abu Dhabi?

– Det har seg sånn at jeg gikk videregående skole på UWC Robert Bosch College i Freiburg, sør i Tyskland. På den skolen er klassene globale, så på kullet mitt var vi 100 elever fordelt på 80 land. Allerede da var jeg blitt interessert i fredsbevarende arbeid og internasjonale relasjoner. Under oppholdet i Tyskland kom jeg over et studietilbud i Abu Dhabi. New York University har en avdeling der, i tillegg til en filial i Shanghai. På skolen i Abu Dhabi er vi 1.500 studenter fordelt på 120 nasjonaliteter. 14 prosent er fra Emiratene, like mange er amerikanere. Vi øvrige kommer fra hele verden. Ettersom ingen nasjonaliteter er dominerende på universitetet, er det veldig spennende fordi vi har så ulik bakgrunn, ulike erfaringer og forskjellig syn på verden. Gjennom stipendet fra universitetet får jeg dekket både skolepenger og levekostnader.

– Du må ha vært veldig flink på skolen?

– Jeg har hatt gode karakterer. Ekstra gode når jeg studerer noe jeg er interessert i. Så langt er det blitt én B pluss, resten A-er. Det akademiske nivået på skolen er veldig høyt.

– Hvordan bor dere?

– Vi bor på Campus. Jeg bor sammen med venninner fra Sudan, Mexico og India. Engelsk er fellesspråk.

Utveksling i Kina og USA

Tiril har ikke vært i Abu Dhabi absolutt hele tida.

– I løpet av de snart fire åra har jeg hatt ett semester som utvekslingsstudent i Shanghai og ett i New York. I Shanghai studerte jeg kinesisk politikk og kinesisk språk. I USA politikk og etterretning. Parallelt med studiene i New York var jeg praktikant for Storbritannia i FNs sikkerhetsråd. Faktisk den første norske praktikanten for Storbritannia.

– Du studerer arabisk?

– Ja. Først var det tysk i Freiburg, så kinesisk i Shanghai og nå altså arabisk.

– Hva er vanskeligst med arabisk, synes du?

– Jeg liker språket godt fordi det er veldig poetisk. Vanskeligst er nok grammatikken. Dessuten har jeg en ganske sterk norsk aksent når jeg snakker.

Ingen krav om burka og nikab

– Hvordan er det å bo i Abu Dhabi?

– På en måte er dette verdens navle. Veldig mange spennende mennesker er innom. 90 prosent av befolkningen er innvandrere, så her er folk fra alle mulige nasjonaliteter. Og så er det veldig varmt.

– Må du ta hensyn til tradisjonelle skikker i klesvegen?

– Nei. Emiratene er ganske annerledes enn for eksempel Saudi-Arabia. Her trenger jeg ikke dekke til hår, armer og bein. Selvsagt besøker jeg ikke moskeen, kledd i kjole og singlet. På stranda har noen pysjbukse, men også en del i burkini. Like gjerne ser jeg folk i vanlig badedrakt, bikini eller brasiliansk stringtruse. Det spennende er at det er et såpass nytt land. Endringer skjer fort. De unge er veldig annerledes enn besteforeldregenerasjonen.

– Kaffen kostet 85 kroner

Tiril er glad for at stipendet dekker kostnadene hennes uavhengig av kronekursen.

– Etter at den norske krona falt noen uker tilbake, kostet en kopp kaffe plutselig 85 kroner fordi den lokale valutaen følger amerikanske dollar. Greit da at stipendet dekker bokostnader, reiser, skolepenger og lommepenger. Veldig stas å få både skoleplass og stipend for å studere fredsbevarende arbeid. For dette er ikke et fagfelt man akkurat blir rik av.

– Hvordan merker dere korona-pandemien?

– Hittil er det offisielt bare 200 registrert korona-smittede i landet, så egentlig er det greit å være her. Jeg blir ferdig med graden min i vår og regner med å komme til Norge i mai. Imidlertid er alt av graduation kansellert.

– Hjem til Høye gård i Ringebu?

– Ja. men bare i fire måneder.

Vil jobbe i UD eller FN

For når sommeren er over, bærer det til Oxford.

– Jeg ønsker å forske på konflikt og fredsbevarende mekanismer. Etter master får jeg forsøke å få meg en jobb.

Tiril forteller at hun er spesielt opptatt av Midtøsten.

– Det kommer til å være turbulent i regionen i lang tid framover. Selv er jeg opptatt av å forstå de ulike kreftene som fører til at konflikter oppstår, men også muligheten for at konflikter ender på en bærekraftig måte. Prosessene synes jeg er veldig interessante.

– Når du en dag er ferdig, hva slags jobb kan du tenke deg?

– Jeg har lyst å søke aspirantutdanning i Utenriksdepartementet. Eventuelt en jobb innen FN.

– Hva er drømmejobben?

– Det må være generalsekretær i FN, sier Tiril Høye Rahn.