Gå til sidens hovedinnhold

Tobias klar for karrierens andre Giro-start: – Jeg tror det blir fine, men harde uker

I fjor fikk Tobias Foss debuten i prestisjetunge Giro d'Italia amputert som følge av koronasmitte i laget. Nå er han klar for det som føles som en ny debut.

23-åringen fra Vingrom er et av norsk sykkelsports mest fremadstormende navn. Nå er han inne i sin andre sesong som proff i det nederlandske stjernelaget Jumbo-Visma.

Lørdag står Foss på startstreken i Giro d'Italia som eneste nordmann. Han deltok også i den utsatte 2020-utgaven av rittet i fjor høst. Da sjokkerte han med en forrykende sterk femteplass i prologen.

Ti dager senere var Giro-debuten over for Vingrom-gutten etter at lagkamerat Steven Kruijswijk avga en positiv virustest. Det resulterte i at Jumbo-Visma-ledelsen trakk laget fra videre deltakelse.

Derfor føler Foss at han går til oppgaven som venter som debutant i treukersritt-sammenheng.

– Det er i del to av løpet det skjer mest med kroppen og hodet, så egentlig ser jeg på dette som min første Grand Tour. Det blir spennende å se hvordan kroppen og hodet responderer den siste uka, sier han til NTB.

Les også

Var først med på å vinne Baskerland rundt – så gjorde han gesten som rørte en hel sykkelverden

Skal hjelpe Bennett

Tross at Giro-debuten i fjor høst ble amputert rakk 23-åringen å bevise hvilke egenskaper og hvilket talent han besitter. Det har han også gjort siden.

Under etapperittet Baskerland rundt i forrige måned tråkket han inn til en uhyre sterk fjerdeplass i det som var en tøff prolog. På plassen bak seg hadde han regjerende Tour de France-mester Tadej Pogacar.

I begynnelsen av mars ble han i tillegg nummer 15 sammenlagt i etapperittet Tirreno-Adriatico. Også der var startfeltet stjernetungt.

– Jeg er trygg på at nivået mitt er bra. Jeg må bare ta de mulighetene som kommer så godt jeg kan, og så får vi se, sier Foss foran lørdagens Giro-åpning i Torino.

Han understreker at hovedmålet med oppgaven som venter er å få et Grand Tour-ritt i beina og å høste erfaring. Underveis skal han i første rekke bruke krefter på å hjelpe lagkaptein George Bennett.

– Jeg tror det blir fine, men harde uker. Det kommer to fine tempoer der det er muligheter for å vise seg fram. Ellers blir oppgaven å holde seg rundt George så lenge som mulig, sier Foss.

Les også

Sykkeltalentet trengte tid på å finne seg til rette i nytt lag: – Jeg var redd for negativ feedback

Håper på forlenget kontrakt

Oppladningen har han blant annet gjennomført på Tenerife. Ingenting tyder på at formen er noe annet enn god.

– På samlingen der responderte kroppen bra på trening, så jeg er ganske trygg på at kroppen er der den skal. Nå gjelder det bare å lade opp de siste prosentene, sier Foss.

Vingrom-gutten skapte seg for alvor et navn internasjonal sykkelsport da han i 2019 vant Tour de l'Avenir, regnet som juniorrytternes svar på Tour de France.

Foss har kontrakt med Jumbo-Visma ut inneværende sesong. Mye tyder på at den blir forlenget.

– Vi har snakket om det, men jeg kan ikke si så altfor mye. Jeg trives godt i laget, og jeg ønsker å forlenge. Jeg er ganske sikker på laget ønsker det samme, sier Foss.

Signalene er at laget ønsker 23-åringen med som del av et langvarig prosjekt.

Giro d'Italia arrangeres for 104. gang. Fjorårets utgave av rittet ble vunnet av den britiske overraskelsen Tao Geoghegan Hart.

Se GDs tidligere videoportretter med Tobias:

– Pappa synes det er kult at jeg reiser, og søstrene mine er kanskje glade for at jeg er borte. Det er bare mamma som savner meg tror jeg, sa det den gang 20 år gamle VM-håpet Tobias Foss fra Vingrom om sitt liv som sykkelrytter før sin deltakelse i U23-VM i Bergen i 2017. Video: Aleksander Myklebust

Bli med på VM-forberedelsene til den da 18 år gamle Tobias Foss fra Vingrom. Video: Aleksander Myklebust