Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe tak for å vinne distriktsvelgere

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Fredag samles Høyre på kryss og tvers i landet til et digitalt landsmøte. I løpet av helgen skal partiet samles om et partiprogram som skal få velgerne til å stemme på Høyre ved stortingsvalget i september. Nye nasjonale målinger bekrefter at Høyre fremdeles er landets største parti, men denne posisjonen er regjeringsmkta etter valget er sikker.

Partibarometeret til VG for mai viser at Høyre mister oppslutning før landsmøtet. Høyre faller fra 26,6 prosent i april til 22 prosent i mai. Når landsmøtet starter er Høyre bare så vidt Norges største parti. Kun et halvt prosentpoeng skiller Høyre og Arbeiderpartiet.

Høyre har møtt motbør den siste tida. Solberg sin sushismell er vanskelig å glemme. I distriktene er folk lei av stadig sentralisering, og bønder raser etter regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret.

På GDs ferske måling for Oppland, gjennomført før bruddet i jordbruksforhandlingene, mistet også partiet støtte. Flere spør seg hvordan Høyre i framtida ser for seg hvordan distriktsjordbruket skal overleve.

893 mjølkebruk i dalen har blitt borte de siste 20 åra. I Kvam er det igjen bare en produsent. I Gausdal er det snart bare 70 gårder som driver med mjølkeku. Bønder over hele landet har den siste uka kjørt traktor til hovedstaden for å kreve at det satses på landbruket.

Høyre sliter med å framstå som bøndenes parti

Innlandet Høyre representerer et av Norges viktigste jordbruksdistrikter. Fylkespartiet må være en stemme også for dem som lever av gårdsdrift. Etter bruddet i jordbruksoppgjøret, framstår ikke regjeringa som særlig jordbruiksvennlig. Skal Høyre kapre flere velgere i Innlandet, må partiet tydelig kjempe for et bedre utkomme for alle næringsdrivende som hver dag sørger for at vi har norsk kvalitetsmat på bordet. Ap og Sp henter flest stemmer blant disse i dag.

Skal Høyre igjen vinne makta, trenger de noen å samarbeide med. Både Venstre og KrF sliter. Støttepartiet Frp er også langt unna bølgetoppene. Det kan hende Høyre tvinges til å jakte på samarbeidspartnere i nytt terreng, for å beholde regjeringsmakt.