Gå til sidens hovedinnhold

Tomme hus og gårder er ikke det vi vil ha i Heidal!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva betyr en god skole for bygda vår? Det betyr et lærerikt sted å vokse opp, en plass der du fra 1.–10. klasse er trygg både i lek og læring! En god skole betyr at det fortsatt vil være attraktivt å flytte tilbake etter endt utdanning.

Vi er mange som har flyttet tilbake, ikke av den grunn at det er noe enklere å bo i Heidal enn andre steder, men det er dette som er hjemme. Det er her vi har det bra.

Vi har reist verden rundt, men ender altså opp i Heidal, fordi vi i oppveksten fikk et så solid grunnlag. Dette er noe vi vil bygge videre på og gi videre.

Et kjapt søk i Brønnøysundregisteret viser i underkant av 400 organisasjonsnummer knyttet til Heidal, ikke alle disse er organisasjoner som gir mye tilbake til samfunnet, men de fleste av de gjør det! Tenk om 50 av disse tar med seg sekken sin og drar av sted til en kommune der det de bidrar med blir verdsatt ikke bare for den jobben som blir tilført, men også verdiskapingen det gir!

Et eksempel: Ett av disse foretakene kan være et firma med 2 ansatte, begge fra Heidal. Hva gir dette kommunen? For det første så er det jobb til 2 personer, 2 inntekter som det skattes av til kommunen, mest sannsynlig har disse to familie, det vil si at 2 personer til som skatter av sine inntekter til kommunen.

I tillegg har de 2 barn hver, disse går på vår fantastiske skole, de 4 barna er med på fritidsaktiviteter som padling, ski, fotball og mer, og er dermed med på å holde idrettslag og andre lag og foreninger i live. De handler på dagligvarebutikkene, de er innom Bygger'n når de skal pusse opp, kjøper drivstoff på YX, reparerer bilen på Motorsenteret, spiser middag på Banken, kjøper kanelsnurr og ost på Ysteriet, kaster seg ut i elva på familierafting, og mye, mye mer! Med andre ord de legger igjen penger i bygda hvert år.

Så hva skjer når skolen blir fådelt og skole tilbudet blir rasert? Jo, da tar kanskje begge disse familiene seg en tur på finn.no finner seg et passende hjem i en kommune som verdsetter bebyggelse på bygda, gode trygge skoler, og verdiskaping som kommer på grunn av at de bor der de bor og jobber der.

Da kan dere spare hvor mye dere vil nede på kommunehuset, for da blir det heller slik at dere må betale vedlikeholdsutgifter på en forholdsvis ny skole, en barnehage og en hall som står tom. Det er som en annen skrev tidligere; å spare seg til fant!

Tomme hus og gårder er ikke det vi vil ha i Heidal! Og det er knapt tomme hus her, husene som blir ledige selges raskt til oss som flytter hjem!

Jeg kan ikke skryte på meg å bidra til at det blir flere unger på skolen, men jeg bor nå her allikevel fordi det er dette som er «heime» det er her jeg har vennene mine, her kan jeg jobbe fra og trives på fritiden.

Mange spør meg hvorfor gidder du å bo der. Det er jo timer med kjøring uansett hvor man skal! Svaret mitt er alltid: Det er nå her jeg trives, det er her jeg vil bo! Å bo i en nydelig dal med alle disse mulighetene vi har her, det er det jeg vil! Hvis det ikke er et alternativ lenger, tar jeg med meg utdannelsen min, hobbyen min, livet mitt, pakker alt inn i bilen og flytter langt av sted!

Det kan kanskje spares på andre måter, eller investeres slik at man tjener inn det man skal spare i stedet? Hva med å investere i mennesker, i de menneskene som skal ta over etter dere? Hvis det er noe å ta over da om 10–20 år? Jeg håper at de som går i 1. klasse i dag kommer tilbake om 15 år, vil bo og leve her fordi de har fått et grunnlag fra 1.–10. klasse som gjør det lett å velge Heidal!

Kristine Steine Sund, Heidal