Aktuelt
Tor Jacob Solberg (41) er gardbruker fra Skiptvet i Østfold. Lær deg navnet like godt først som sist.
Han kan bli en person for historiebøkene, slik Hans Haga fra Akershus ble det da han på 1970-tallet som leder i Norges Bondelag, fanget opp Hitraaksjonens opprør for bedre kår i norsk jordbruk.
Solberg ble i helga valgt som ny leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. For få år siden ble han hedret som Årets unge bonde for 2014, han var aktiv i Bondelaget og hadde utsikter til en videre framtid i landets største faglag for bønder.
Undervegs endret løpebanen seg. Den korte versjonen er den at Tor Jacob Solberg ble en av frontfigurene i #Bondeopprør21, en samling av aktivister fra jordbruket som utfordret både Bondelaget, Småbrukarlaget og Staten.
I 2021 var frustrasjonen stor blant bøndene. Erna Solberg dokumenterte hvordan hun og hennes parti ønsket å fortsette med forvitringen av norsk jordbruk.
Sp fanget opp stemningene ute i distriktene og Støre forsto at han og Ap ikke kunne være stort dårligere. Bøndene øynet et regjeringsskifte.
Hva skulle Ap og Sp bruke et skifte til? Innenfor #Bondeopprør21 var det bare beskjedent hvordan strategien ble utformet for å fortsette som en grasrotaksjon.
Punkt én var å sikre bøndene mer penger. Dette harmonerte godt med hva bondelag og småbrukarlag også kjempet for. Hva med fortsettelsen?
Det er viktig å ha in mente at Putin-krig og strømkrise ikke var til stede den gang, slik dette bakteppet dominerer i dag.
I dag møter bondens drift enda tøffere vilkår. Derfor er det på ny behov for tilleggsforhandlinger mellom bønder og stat.
Milliardene rant i strie strømmer i årets oppgjør. Ap og Sp har forsøkt å innkassere posisjonen som ekte bondevenner.
Mens Høyre uten blygsel beklager hvordan bønder og distrikter får del av et budsjett som sikrer fortsatt drift, mat, beredskap og aktivitet i Bygde-Norge. Dette mener 30 prosent av velgerne er en politikk det er grunn til å støtte.
Milliarder er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig forutsetning for å komme videre med grunnlaget for #Bondeopprør21. I en slik situasjon er det spennende at Småbrukarlaget kom på ideen om å rekruttere Tor Jacob Solberg rett inn som lagets nye leder.
En slik snuoperasjon i organisasjonen har vi ikke sett siden tidlig på 80-tallet da Gjermund Haga, Lars O. Romtveit og Per O. Lundteigen entret scenen for å ta et oppgjør med Bondelagets og Aps sentraliserende strukturpolitikk.
Kanskje blir snuoperasjonen i Småbrukarlaget mindre denne gang. Politikken skal imidlertid føres videre med viktige endringer: Fordeling og virkemiddelbruk skal innrettes langt kraftigere på samfunnsoppdrag nummer én for landbruket: Økt sjølforsyning av mat basert på norske fôrressurser.
Dette ble det også snakket om i fjorårets aksjon. Bondelaget, Ap og Sp var bare ikke like opptatt av å gjøre denne delen av aksjonen til eget politiske budskap.
Tor Jacob Solberg får gratulasjoner fra mange hold, inkludert de jeg nevner foran. Og det er knapt noen tvil om at mange miljøer innenfor Bondelaget, Ap og Sp kjenner seg igjen i budskapet fra Solberg. Men hvem vinner interne dragkamper?
Er det Sandra Borch, selv småbrukerdatter og for tida landbruksminister (Sp)? Er det tynsetingen Per Martin Sandtrøen (Ap), tidvis som ekko Aps Åge Hovengen? Eller kan det være deler av Bondelaget fra distriktsjordbrukets områder?
Importen av importert protein (soya) må ned. Høyt importert kraftforforbruk må ned. Innenlandsk proteinproduksjon må styrkes. Tollvernet må trolig heves, ikke senkes. Flere matvarer må faktisk bli dyrere på leddet fra den norske bonden.
Strukturutviklingen må håndteres. Likeså den påbegynte og ødeleggende utviklingen med å gjøre norske garder til aksjeselskap framfor familiejordbruk.
Solbergs kontakt med fagbevegelsen blir her helt avgjørende. Lykkes han i favne og videreføre fjorårets opprør må andre aktører følge etter, inkludert Bondelaget, Ap og Sp.
I ly av krig og beredskapsdebatt vil dette utvikle seg til en viktig og spennende maktkamp i og om jordbruket. Om dets samfunnsoppdrag.